Zanimljivosti

Očišćen okoliš Ville Aurore i odmarališta na Jakljanu, kreće druga faza revitalizacije

Sredinom lipnja završeno je intenzivno čišćenje čak 12.000 kvadratnih metara okoliša vile Aurora u Trstenom, zaštićenog kulturnog dobra pod konzervatorskom zaštitom, kao i 22.000 kvadratnih metara bivšeg odmarališta na otoku Jakljanu, čime su značajno promijenjene vizure nekadašnjih bisera dubrovačkog turizma. Realizacijom ovih aktivnosti stvoreni su uvjeti za provedbu druge faze projekta, koja podrazumijeva pripremu kompletne projektne dokumentacije u suradnji s konzervatorima.

-Društvo Renesansa je, u skladu s planiranim aktivnostima, realiziralo sve pripremne radnje za nastavak oživljavanja i vraćanja starog sjaja Villi Aurora i odmaralištu Jakljan. Riječ je o dva iznimno vrijedna ostvarenja hrvatske arhitekture koji imaju bogat turistički potencijal, posebice u kontekstu valorizacije prirodnih resursa i zaštićene kulturne baštine dubrovačkog kraja. Završetkom čišćenja okoliša, spremni smo za drugu fazu projekta renovacije, u kojoj surađujemo i s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine. Obnovi pristupamo s osobitom pažnjom budući da se radi o vrijednoj povijesnoj ostavštini koja će, nakon finalizacije svih radova, biti na ponos cjelokupnoj zajednici – istaknula je direktorica Renesanse Doroteja Ivanjko.

Radovi vezani za uređenje okoliša podrazumijevali su uklanjanje divljeg raslinja, trulih drveća te drugih izvora potencijalnih opasnosti koji su proteklih desetljeća prijetili ovim vrijednim lokalitetima. Također, čišćenje okoliša bio je i preduvjet za izradu kvalitetnih geodetskih snimki koje su temelj za definiranje daljnjih koraka u planu kompleksne obnove Ville Aurora i odmarališta na Jakljanu.

Društvo Renesansa d.o.o. iz Dubrovnika još je krajem rujna 2019. s Ministarstvom državne imovine potpisalo ugovor o zakupu Vile Aurora i bivšeg odmarališta na otoku Jakljanu na rok od 30 godina. Na javnom natječaju, tvrtka je dala najveću ponudu za spomenute nekretnine s ciljem da ih, u roku od tri godine, stavi u funkciju ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

Vlasnik Renesanse ruski je poduzetnik Mikhail Shelkov, najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologija koje se koriste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa, koji je 2016. proglašen i počasnim građaninom Mljeta za doprinos kvaliteti života lokalne otočne zajednice. Kao aktivan subjekt u lokalnoj zajednici, tvrtka je u svibnju 2020. donirala cjelokupni iznos potreban za sanaciju potpornog zida parkirališta župe u Trstenom, dužine preko 40 metara, kako bi se omogućio sigurniji boravak i kretanje u krugu crkve sv. Vida.

Pročitajte još

Danas se slavi blagdan Gospe od Orašca

Dulist

OD 1. SRPNJA Ryanair ponovno prometuje na liniji Dublin – Dubrovnik

Dulist

CRTICE IZ MALE BRAĆE Dubrovačka sfinga

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija