Zanimljivosti

OČEVI I SINOVI Te 1989. jedna je predstava bila posebno znakovita za dva dubrovačka glumca

OČEVI I SINOVI Te 1989. jedna je predstava bila posebno znakovita za dva dubrovačka glumca

Najpoznatiji otac i sin u Držićevim djelima su Dundo Maroje i njegov sin Maro. Mnogi su glumci utjelovili navedene likove u brojnim predstavama, ali je jedna bila posebno znakovita za dva dubrovačka gumca. Godine 1989. na Pustijerni, u režiji Paola Magellija, lik Dunda Maroja je igrao nenadmašni Miše Martinović, a Mara je ostvario njegov stvarni sin Maro Martinović. Priča je ovo koju iz Doma Marina Držića vežu uz portrete (u tehnici olovka na papiru) Miša i Mara Martinovića, a koji su rad muzejske pedagoginje DMD-a, akademske slikarice Jasmine Runje.

-Zasada su virtualni pokloni, a kada prođe ovo vrijeme od korone, sa zadovoljstvom ćemo ih osobno uručiti – istaknuli su iz DMD-a i dodali:

-Prateći oca na probe predstava i svjedočeći njegovim antologijskim ulogama i sam se zarazio glumom: ‘Sve je to bilo tako lijepo, veliko i zabavno, jednostavno se čovjek tim inficira i nema mu pomoći’. Maru Martinoviću je možda imenom sudbina namijenila ulogu ‘dezvijanog sina’ koju je odigrao nekoliko puta na Dubrovačkim ljetnim igrama. No, nije mogao pobjeći ni od Dunda Maroja pa ga je utjelovio 2014. godine. Nekad bezbrižni sin koji misli ‘dokle sam mlad da uživam, pa kad ostarimo, tako ćemo i kašljat’ (II, 3) postaje otac koji kudi ‘sina koji me je ruinao, koji me je rasčinio, sina koji je zlu skulu naučio’ (I, 1) – istaknuli su.

U Držićevim djelima odnos očeva i sinova zorno ukazuje na sukob starosti i mladosti. Starcima kao što su Dundo Maroje i Skup najčešće pripisuje škrtost, što ih ponajprije čini lošim očevima koji zakidaju i ograničavaju djecu, potom lošim gospodarima koji izgladnjuju sluškinje i sluge, a na kraju i nedruštvenim osobama koje strah od krađe, iskorištavanja ili prevelikog izdatka sprečava da sudjeluju u društvu. Međutim, ti se prigovori ne smiju uzimati doslovno jer se najčešće izriču s pristranoga stajališta mladih, koji su u sukobu sa starcima, a nisu nositelji samo pozitivnih vrijednosti nego i negativnih, kao što su nedosljednost, brzopletost, pretjerana seksualnost, neodgovornost, sklonost dokolici i rasipnost.

Foto: Dom Marina Držića

Pročitajte još

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist