Hrvatska

OČEKUJE SE 10 MILIJUNA PUTNIKA Rekordna godina za hrvatske zračne luke

OČEKUJE SE 10 MILIJUNA PUTNIKA Rekordna godina za hrvatske zračne luke

Zračne luke u Hrvatskoj prošle su godine postigle dvoznamenkasti rast prometa putnika s porastom za 18 posto i 9,6 milijuna putnika.

S obzirom na trend rasta posljednjih godina, i ove se godine očekuje porast putnika u domaćim zračnim lukama za oko 10 posto, što znači da će prvi put u povijesti preko hrvatskih zračnih luka proći više od 10 milijuna putnika. U sljedećih pet do sedam godina očekuje se udvostručenje broja putnika, što za zračne luke znači još veća ulaganja u povećanje kapaciteta, ističe se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

– Na tako veliko povećanje prometa putnika, koje iz godine u godinu bilježe hrvatske zračne luke, najviše je utjecao porast bruto domaćeg proizvoda u državama odakle dolaze putnici kao i brojni drugi faktori, od kojih se najviše ističe sigurnost. Naime, putnici se, prije svega, odlučuju za odlazak u ona turistička odredišta u kojima će se osjećati sigurno – rekao je predsjednik Udruženja zračnog prometa HGK Tonći Peović.

Na povećanje prometa u hrvatskim zračnim lukama, među ostalim, utjecali su i sami zrakoplovni prijevoznici koji su dijelom smanjili prosječne cijene karata u zračnom prometu, što je, pak, posljedica smanjenja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu. Uz to, na povećanje zračnog prometa u Hrvatskoj utjecao je i skraćeni boravak turista na pojedinim tržištima za oko dva do tri dana, i to zahvaljujući internetskim rezervacijskim sustavima kao što su Booking.com ili Airbnb.com.

– U ljetnoj sezoni značajno su se aktivirali čarter-letovi pa tako dolazi do znatnog intenziviranja zračnog prometa prema hrvatskim turističkim odredištima, veće frekventnosti već postojećih i uvođenja novih zrakoplovnih linija – istaknuo je Peović, dodajući da se značajan iskorak događa i otvaranjem bliskoistočnog čvorišta, preko kojeg se otvara tržište Bliskog i Dalekog Istoka.

– Ovakav dinamičan rast prometa, međutim, postavlja pred nas i izazove izgradnje kapaciteta zračnih luka (vozne staze, platforme, terminali, parkirališta, pristupne prometnice, ljudski resursi) koji moraju odgovoriti zahtjevima vršnih opterećenja, s obzirom na to da se može očekivati udvostručenje prometa u roku od 7 godina, a zasigurno, proces izgradnje kapaciteta za ovakav rast u hrvatskim uvjetima traje puno dulje. Isto tako potrebno je definirati krajnje kapacitete nekih zračnih luka, kako bi na vrijeme počele pripreme za premještanje na lokacije gdje se može početi novi nesmetani razvoj u desetljećima koja slijede – pojašnjava Peović, naglašavajući da je potrebno istaknuti i efekte velikih investicija u zračnim lukama koje pomažu posrnulom građevinskom sektoru, jer se kapitalne investicije nakon Zračne luke Franjo Tuđman, događaju i na zračnim lukama Dubrovnik, Split, Brač, ali i rekonstrukcije pista i manevarskih površina u Puli te Zadru.

Ukupan promet putnika u hrvatskim zračnim lukama u prvih šest mjeseci 2018. iznosio je 3.871.939 putnika, što je u usporedbi s istim razdobljem 2017., u kojem je promet putnika iznosio 3.411.325 putnika, porast za 13,5 posto, pokazuju podaci Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. U prvih šest mjeseci 2018. najveći rast broja putnika, u odnosu na isto razdoblje lani, bilježi Zračna luka Osijek od čak 146,8 posto, dok je Zračna luka Franjo Tuđman u Zagrebu imala rast broja putnika od 10,2, a Zračna luka Split 17,2 posto. Zračna luka Dubrovnik zabilježila je rast od 11 posto. Rast broja putnika imala je još i Zračna luka Brač i to 78 posto, dok je Zračna luka Rijeka zabilježila rast od 38,8 posto, a Zračna luka Pula 29,5.

Ukupan broj slijetanja i polijetanja zrakoplova u zračnim lukama u prvih šest mjeseci 2018. iznosio je 52.831, što je u usporedbi s brojem slijetanja i polijetanja od 49.119 u prvih šest mjeseci 2017., porast od 7,6 posto. Ukupan promet tereta u hrvatskim zračnim lukama u prvih šest mjeseci 2018. iznosio je 7.426,6 tona, što je u usporedbi s prometom od 3.264,5 tona u prvih šest mjeseci 2017. porast od čak 127,5 posto.

Hrvatska nacionalna kompanija Croatia Airlines je u 2017. godini prevezla rekordnih 2.124.528 putnika, što je za 9,6 posto više nego 2016. godine. Putnički faktor popunjenosti kabine također je porastao sa 70 posto u 2016. godini na 74,4 posto u 2017. U prvih šest mjeseci ove godine Croatia Airlines prevezla je 949.007 putnika što je u usporedbi s brojem prevezenih putnika od 903.188 u prvih šest mjeseci 2017. porast od 4,8 posto. Zrakoplovi Croatia Airlinesa ove sezone u redovitom putničkom prometu izravno lete u 39 odredišta u 23 europske države, a pritom glavni grad Zagreb povezuju s pet hrvatskih zračnih luka. Osim već uvedenih linija, novost je uvođenje novih poput Zagreb – Mostar, Zagreb – Dublin, Dubrovnik – München, Split – Kopenhagen.

Zrakoplovi Croatia Airlinesa i ove godine lete u svih osam europskih odredišta, odnosno na svim sezonskim linijama koje su uvedene tijekom 2016. i 2017. godine – iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg, i dr.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist