Kultura

OCEAN MORE Bariccova žudnja za ljubavlju u morskoj pjeni

Ocean more

Pijesak, ali i more dokle god su oči publike mogle dosegnuti – tako je večeras bilo u kupalištu Šulić, gdje je izvedeno ‘Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more’.

Ova premijera nadovezuje se na prošlogodišnji program ‘Pisci na Igrama’ autorice Mani Gotovac, a u suradnji Igara s Hrvatskim društvom pisaca.

Program naslovljen po citatu ‘Pijesak dokle ti oko seže’ upravo iz romana Ocean more bio je prava poslastica za publiku Igara, a četvero mladih glumaca s lakoćom se transformiralo u Bariccove kompleksne uloge. Osobit je bio i jedini ženski lik, Ann Deveria, koja ‘nosi’ cijelu predstavu i točka j u kojoj se sastaju Plasson i Bartleboom, dva lika s dugotrajnom željom za ljubavlju. Cijela radnja Ocean more bazira se na ‘početku života’, morskoj pjeni, a susreću se slikar koji želi morskom vodom naslikati ocean, žena koja se liječi od preljuba, te profesor koji piše Enciklopediju o granicama na koje nailazimo u prirodi, uz poseban dodatak posvećen granicama ljudskih sposobnosti…
Izbor iz romana, preradbu, scensku prilagodbu, scenografiju i izbor glazbe napravila je Mani Gotovac, suautorstvo scenske prilagodbe potpisuje Robert Plemić, kostimografiju Belinda Radulović, likovnu intervenciju Ivan Midžić, Ann Deveria igra Iva Babić, Plassona Robert Plemić, Bartlebooma Bruno Kontrec, a u ulogama Naratora, Asistenta i Pijaniste pojavljuje se Ivan Čuić.

Zanimljivo je dodati i kako se predstava odigrala u 23 sata, a radi oseke, odnosno da bi se osigurala dovoljno niska razina mora i niska razina buke.

Premijeri je nazočio i sam autor, Alessandro Baricco, koji će svoju literarnu večer imati u četvrtak, 31. srpnja s početkom u 21.30 minuta u palači Sponza kad će govoriti o pisanju, o baroknoj glazbi, o svojoj školi kreativnog pisanja „Holden“ i drugim temama. Inače, ovo je prvo javno pojavljivanje u Hrvatskoj ovog, možda najpoznatijeg i najcjenjenijeg suvremenog talijanskog pisca i autora jedanaest romana od kojih su gotovo svi bestselleri diljem svijeta.

U sjajnoj fotogaleriji Zvonimira Pandže pogledajte dijelove predstave, ali i tko je sve ‘povirio’ u Šulić!

 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist