Natrag
20.3.2019 00:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

OČAJ NERETVE Propadaju stotine tona lubenica!

4.8.2014 @ 17:22 Dulist Županija

Podijelite:

Dolina Neretve je pred bankrotom. Najprije mandarine, a sada dinje. Kao da se prokletstvo cijelog svijeta sručilo na nas – tako su neretvanski poljoprivrednici opisali trenutačno stanje u kojem se nalaze.

Naime, oni nikako da krenu na ‘zelenu granu’ što se tiče poljoprivrede; na parcelama oko ušća Neretve propalo je nekoliko stotina tona lubenica jer ih poljoprivrednici nisu brali zbog niske cijene – nije ih se isplatilo brati!

Trenutačno se neretvanske lubenice otkupljuju po osamdeset lipa za kilogram, što je ispod svake razine isplativosti, pa poljoprivrednici, usprkos visokim ulaganjima, jednostavno odustaju od berbe, piše Ploče.com.

Na pojedinim parcelama kominskog ušća veličine od hektara do dva, doslovno ni jedna lubenica nije ubrana, sve su istrunule, kompletan urod od pedesetak tona ostao je na zemlji.

Iako je ove godine na području doline Neretve zasađeno oko 250 hektara površina, na kojima je rodilo oko 1200 vagona kvalitetnih plodova, što je za trideset posto manje negoli prošle godine, poljodjelci nisu mogli prodati svoje lubenice.

Nakon ulaska Hrvatske u EU i ukidanja zaštitnih prelevmana na uvoz lubenica, domaća proizvodnja je ostala potpuno nezaštićena, što se može vidjeti upravo na poljima od Metkovića do Ploča.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana