Aktualno

OBULJEN KORŽINEK ‘Trudim se da iza moga mandata ostanu poboljšanja’

OBULJEN KORŽINEK 'Trudim se da iza moga mandata ostanu poboljšanja'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostovala je danas u emisiji Nedjeljom u 2.

Na samom ju je početku voditelj emisije Aleksandar Stanković upitao kako njen otac gleda na njen rad kao ministrice.

– To je dosta teško pitanje. Sigurno je kako se trudim raditi na način tako da iza mog mandata ostanu neka poboljšanja koja će kod ljudi koji rade u području kulture, ostaviti takav dojam. Važno je imati stalnu svijest kako radite za javno dobro. Ako ulažete svoju energiju i ako ne koristite poziciju za osobne dobitke i radite u općem dobru, onda rezultati neće izostati – rekla je Obuljen.

Obuljen je među ostalim temama govorila o izmjeni Zakona o elektroničkim medijima.

– Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjenu u četvrtom kvartalu godine i bit će određenih iskoraka prema nelinearnim uslugama – kako bi podigli standardi. Ministarstvo kulture tu je samo jedan od dionika – kazala je. Odgovarajući na pitanje financiranja nekih neprofitnih medija, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović Naglasila je kako smatra da ‘nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije’.

Govoreći o širenju mržnje na Internetu (brisanje komentara članaka), kazala je kako treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu.

– Postoje razlozi zbog kojih je područje medija ‘izuzetno’ regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo – kazala je i dodala:

– Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti – postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža – drugačije uredi – naglasila je i dodala da kao ministrica ‘ima cilj reformirati kulturni sustav  i povući velika sredstva iz fondova EU-a za kulturne i kreativne industrije.

Naglasila je i kako se već bavi kulturom 25 godina i da voli kulturu, da je zadovoljna i sretna u svom životu. Jedno od pitanja koje je postavio Stanković bilo je vezano i za baku koja će uskoro proslaviti 110 rođendan.

– Toliko je dočekala jer je puna optimizma – rekla je Nina, a baka ne živi u domu već s njezinim roditeljima, Nikolom i Pavicom.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist