Politika

OBRADOVIĆ VS. FRANKOVIĆ Tko sjedi u nadzornim odborima i kako je frizer radio javnu nabavu

OBRADOVIĆ VS. FRANKOVIĆ Tko sjedi u nadzornim odborima i kako je frizer radio javnu nabavu

Gradonačelnik Mato Franković gradskim vijećnicima ovog ponedjeljka podnosi izvješće o radu za prvih šest mjeseci ove godine.

Tijekom rasprave vijećnica Tatjana Šimac Bonačić osvrnula se na obnovu tri lađe Lazareta dodavši kako je Franković, kad je u pitanju taj projekt došao na gotovo, na potpisivanje ugovora.

-Da je to bilo tako, značilo bi da ja nijedan dokument nisam trebao dostaviti već samo svečano potpisati ugovor, ali sam dostavio desetak dokumenata kao i izjavu časti. Bi li se projekt bio ostvario da ste vi možda bili gradonačelnica?Vjerujem da bi ili gospodin Kristić, Bogdanović… Vi ste udovoljavali svim parametrima, ali moj prethodnik nije udovoljavao tim parametrima i da je on kojim slučajem bio gradonačelnik, projekt se ne bi realizirao – replicirao joj je Franković.

Jadran Barač posebno je istaknuo kako se iz niza protokolarnih aktivnosti koje su navedene ne vide i troškovi tih događanja.

– Bio je tu i put u SAD sedam dana, tamo se nije navelo tko je točno išao, kojim povodom, koliko je to koštalo – rekao je Barač, osvrnuvši se i na kolaps u prometu koji se dogodio ovog ljeta, nakon čega se gradonačelnik sastao s čelnicima MUP-a, ali se poslije toga ništa nije dogodilo.

-Gledam da je putovanja što manje moguće. Veći dio putovanja plaćaju ili gradovi prijatelji ili oni koji me zovu, kao što je bio slučaj s Londonom – odgovorio mu je gradonačelnik, dodavši kako se njegov rad manifestira kroz rad upravnih odjela, a pročelnici su dio tima koji provodi predizborni program koji je obećao.

-Ako treba, drugi put ćemo navesti sve sudionike putovanja. Uobičajeno je da gradonačelnik nigdje ne ide sam, to bi bilo malo čudno – rekao je Franković.

-I Dube Šuica je putovala, i Andro Vlahušić je putovao. Što se ima pravdati, gradonačelnici idu tamo gdje moraju – izjavio je Riki Rossetti, dodavši kako postoje i gradske i državne kontrole jer ako je ‘nešto ofabrik’o odgovarat će i good by’.

Vijećnica Dolores Lujić pitala je koliko su teški pregovori s Vrtlarom, kad je riječ o gradskoj tvrtki, a vezano za otkup zemljišta u Solitudu.

-Kako mogu zapeti pregovori za otkup zemljišta – pitala je Lujić, dodavši kako su izvješće o radu i rebalans Proračuna u koliziji.

-Uistinu, 90 posto naših sugrađana misli da je Vrtlar naš. On je djelomično naš, a kad raspolažete imovinom Vrtlara svi suvlasnici moraju dati suglasnost. Kad raspolažete vrijednim zemljištem svak pita gdje sam ja – odgovorio joj je gradonačelnik.

-Pričamo o 30-ak projekata pa ako budu završeni, imat ćete moju ruku za šest mjeseci – rekao je Miho Obradović.

-Imam informaciju da nije istina da je pročistač pušten u probni rad, kako kad nisu ugrađeni filteri – pitao je gradonačelnika Obradović, osvrnuvši se i na aktualne članove nadzornih odbora pa tako u Vodovodu ‘imamo čovjeka kojemu je revizija našla mali milijun propusta, studenata, bivših taksista koji su se zaposlili u komunalnom redarstvu’.

-Malo neozbiljno zvuči kad vi govorite tko sjedi u nadzornim odborima kad je vama javnu nabavu radio frizer – odgovorio mu je Franković dodavši da on kao poduzetnik zna koliko treba od ideje do realizacije.

-Nitko u 4 godine ne može napraviti sve. Pročistač jest u probnoj fazi, ja sam pritisnuo tipku i sve skupa je profunkcioniralo. Sad se spaja cijev za odvajanje mulja – rekao je Franković na temu pročistača.

-Danima bi mogao pričati o pročistaču i ne bi vam bilo dosadno. Je li se itko zapitao gdje je tri godine bio Leon Šprlje i zašto od Grada i Vodovoda pune tri godine nije tražio ništa. Do tad je radio za Vodovod – rekao je Franković.

Obradović je potom optužio gradonačelnika za laž, a vezano za optužbu kako je javnu nabavu radio frizer.

-Raspitajte se prvo, osoba nije frizer, ima četiri razreda srednje škole i završila je tu školu u Zagrebu – rekao je Obradović pozvavši gradonačelnika da se ispriča.

-Ako uistinu navedena osoba u trenutku zapošljavanja nije bila frizer, ja se ispričavam – zaključio je Franković.
-Može li se imati online stalno izvješće s ključnim podacima – pitao je vijećnik Vido Bogdanović dodavši kako izvješće postaje stvar percepcije.
-Objavljivanje tijeka novca u realnom vremenu je nešto što nam je Mato Franković obećao. To su podaci koji već postoje u gradskoj upravi i Ministarstvu financija i koga interesira to će pogledati. To su brojke i one ne mogu biti pitanje percepcije – rekao je Bogdanović.

-To jest bilo moje obećanje. Dva sata dnevno sam na početku trošio potpisujući račune. To smo promijenili i stavili u online priču. Vrlo skoro ćemo biti spremni, za par mjeseci, ići s objavom na web, a prvo treba vidjeti što zakonski možemo objaviti – rekao je Franković dodavši kako je cilj da gradska uprava bude maksimalno transparentna.

Ljuba Nikolića zanimalo je tko su članovi povjerenstva za odabir lokacije za azil za životinje, a naveo je i kako se u dijelu sustava vodovoda i odvodnje napravilo više nego u cijelom mandatu bivše uprave.

-Rade li što institucije na procesuiranju kriminalnih radnji o kojima je ovo Gradsko vijeće toliko raspravljalo – pitao je Nikolić, na što mu je gradonačelnik odgovorio kako će o radu bivšeg direktora Vodovoda reći institucije te da ima dobru suradnju s direktorom i službenicima Hrvatskih voda.

-Vratimo Muzej Domovisnkog rata Gradu i neka ga Grad obnovi- rekao je dalje Nikolić misleći pri tom na raskid ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal s tvrtkom Razvoj golf. Upravo takav zaključak Nikolić svaku sjednicu Gradskog vijeća pokušava staviti na dnevni red, no bez potpore.

Vijećnica Matija Čale Mratović postavila je pitanje vezano za reviziju gradskih stanova pitavši koliki je broj osoba koje ne mogu u njima više stanovati jer ne zadovoljavaju kriterije.

Izvješće je usvojeno većinom glasova, s dva suzdržana i tri glasa protiv.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist