DuList IN

OBNOVLJEN OBJEKT U GORNJEM ČELU Aparthotel s ‘potpisom’ Kalamote

OBNOVLJEN OBJEKT U GORNJEM ČELU Aparthotel s ‘potpisom’ Kalamote

Ovo ljeto, kad uplovite u Gornje Čelo na Kalamoti, neće vas više dočekati otužna slika ratom devastiranog objekta na vrhu rive.

Foto: Dubravko Lenert

Nedavno je vrata otvorio renovirani Aparthotel Kalamota. Potpuna obnova trajala je godinu i pol dana pri čemu se pazilo na svaki, i najmanji detalj. Turistički objekt je obnovljen unutar starih gabarita, fasada je obložena kamenom, a najveće promjene doživjela je unutrašnjost čime je aparthotel zaslužio četiri zvjezdice.

Svih deset apartmana su takozvane pametne smještajne jedinice. Uz jednosobne i dvosobne apartmane najveći ima tri spavaće sobe, a svaki od njih i dnevni boravak te kuhinju – ispričala nam je direktorica ovog novog hotela Pavica Peruško. Tu je još i restoran, a na krovu je smješten otvoreni bazen.

Djelići otoka u uređenju
Za vlasnike hotela Kalamota je neiscrpna tema, stoga su djelić ovog otoka prenijeli i na samo uređenje. Drvo, kamen, pješčane plaže, ruzina… sve je to našlo svoje mjesto u bojama i elementima koji prevladavaju u ovom malom i elegantnom hotelu. Macius, Berdo, Gruda, Polje, Siekan, Glavizza, Bighe… Sobe su nazvane po kalamotskim lokalitetima zabilježenim na staroj austrougarskoj katastarskoj karti koja je takoder bila inspiracija u oblikovanju interijera, menija i mnogih drugih detalja.

Završni detalj dala je dubrovačka akademska slikarica Dubravka Lošić koja je za svih deset apartmana oslikala po jedno veliko unikatno platna. I naravno, svaki apartman nudi djelić raja – prekrasan pogled na valu Gornjeg Čela. Obnovom bivšeg nekadašnjeg Hotela Koločep, Gornje Čelo dobilo je i još jednu vrijednost. Ispred Aparthotela pruža se prekrasna uređena riva s privezištem za goste hotela i restorana. Riva je dijelom pretvorena u taracu bara i restorana, u kojoj će zasigurno uživati brojni Dubrovčani koji ljeti rado dolaze na otok.

– Tijekom dana restoran nudi lagane ručkove, dok smo navečer bazirani na a la carte ponudi – ispričala je direktorica Peruško tijekom obilaska noovotvorenog hotela, a najavila je kako su za ljude iz Grada pripremili popust, i to 30 posto na svu ponudu pića i hrane.

HOTEL BOGATE PROŠLOSTI
Pansion za umjetnost

Još dvadesetih godina prošlog stoljeća ovaj je mali hotel u Gornjem Čelu privlačio brojne goste sa svih strana svijeta. Poznati slovenski slikar Rudolf Marčić, zaljubljenik u Kalamotu, 1926. godine kupio je, tik do same pješčane plaže na rubu rive, vilu koju je preuredio u hotel, točnije ‘Pension Kalamota’. Bila je to zapravo Marčićeva mala slikarska kolonija koju su pohodili brojni umjetnici, slikari, kompozitori, pisci… Slikar je godinama uživao u miru i ljepotama Kalamote i u njegovoj je ostavštini sačuvana knjiga dojmova prepuna komplimenata, crteža, karikatura, nota i stihova koje odaju oduševljenje gostiju koji su uživali u pansionu. Marčićev je pansion vodio sve do 1953. godine. Početkom svibnja te godine napisao je oproštajnu odu Kalamoti. Zapisao je: ‘Koločep, prastara Kalamota, nikad te zaboravit neću; jer bila bi to velika grjehota!’ Izvor: Umjetnik zanesen Kalamotom Rudolf Marčić iz knjige Spomenar, Dubrovčani XX. stoljeća II. Sonje Seferović

OD RUINE DO LJEPOTICE
27 godina bez gostiju

Hotelčić u Gornjem Čelu punih 27 godina nije dočekivao goste. Za obnovu ratom devastirane ruine nije bilo interesa. Prije devedesetih smještajni kapaciteti bili su u sastavu HTP Koločep čija je glavnina turističkog kompleksa smještena u Donjem Čelu, dok im je ovaj manji objekt služio kao depadans. Nakon zavrzlama s tvrtkom Otok znanja, 2013. grupacija Karisma Hotels Adriatic postaje vlasnikom bivšeg kompleksa Hotela Koločep u Donjem Čelu, a time i manjeg turističkog objekta na drugoj strani otoka. U listopadu 2016. KHA je prodala depadans novim vlasnicima.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist