Grad

Obljetnica smrti Đura Pulitike u gradu će proći ‘lišo’

Obljetnica smrti Đura Pulitike u gradu će proći 'lišo'

Deset godina od smrti velikog dubrovačkog slikara, Đura Pulitike, obilježit će se 14. prosinca.

Lik koji je zauvijek promijenio i obilježio slikarstvo našeg grada zauvijek nas je napustio 2006. godine, a dvije godine nakon otvoren je, u sastavu Umjetničke galerije Dubrovnik, njegov atelijer za sve posjetitelje, a iste godine otvara se i izložba i njegov izložbeni prostor.

S obzirom da je Pulitika oporučno ostavio UGD-u jedno, a Galeriji Dulčić Masle Pulitika čak 64 svoja djela koja se čuvaju u njezinim prostorima, zanimalo nas je hoće li ova ustanova na poseban način obilježiti deset godina od njegove smrti. Ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik, Vesna Delić Gozze, mišljenja je kako se Pulitika i njegov opus moraju slaviti – neprestano.

-Svaki dan slavimo Pulitiku jer smo otvorili njegov stalni postav koji dosad nije postojao. Inače, 12., 17. i 22. prosinca radimo tri nove izložbe tako da su slikarev atelijer i prostor u kojem je izlagao otvoreni svaki dan za posjetitelje. Zapravo, stajalište naše izlagačke politike jest da se ne treba vezati uz obljetnice, nego da treba stalno biti izloženo ono što zavrjeđuje pažnju – ističe Delić Gozze, napominjući Pulitikinu vrijednost.

-U svakom slučaju, Pulitika je previše važno ime da ne bismo imali stalni postav. Svaku godinu i svaki dan mogli bismo obilježavati godišnjice života i smrti naših velikih autora, no najvažnije je da on bude prisutan svaki dan s nama, ne samo putem obljetnica. Dođite i posjetite Pulitiku svaki dan – poziva Delić Gozze, dodavši kako je ‘autor u ovom kontekstu s nama stalno prisutan na obje lokacije’.

‘Prije svega, bio je Čovjek’
Iako je činjenica kako često naše zanemarujemo, a nešto tuđe veličamo, organiziramo, slavimo, Pulitika bi ipak trebao, na dan kad obilježavamo njegov odlazak, biti na neki način istaknut, mišljenja je njegov nasljednik, Paulo Pulitika.

– Đuro Pulitika je prije svega bio Čovjek, s velikim Č, a onda slikar i sve ostalo. Jako samozatajan, ali uvijek vedra duha i uvijek spreman pomoći. Mislim da Dubrovnik treba biti ponosan što je dobio u ostavštinu djela tako jednog velikog čovjeka i karizmatika. Grad Dubrovnik i njegovi građani trebaju biti ponosni što imaju trolist tako velikih slikara, Dulčića, Masle i Pulitike! – kazao nam je Pulitika, ponovo napominjući kako bi se deset godina od njegove smrti svakako moralo posebno obilježiti.

Stoga, možda ne bi bilo ‘ludo’ uputiti apel nadležnima, Gradu Dubrovniku, da se, možda, u programu Dubrovačkog zimkog festivala, uz Božićnu produkciju Zumba kids festivala, Meda, šarenog Straduna, Smotre kolendara i zdravičara, na dan 14. prosinca u program nekako ‘ugura’ i jedno veliko dubrovačko ime – ono Đura Pulitike…
U sastavu UGD
Djela različitih formata, tehnika, dovršenosti…
UGD je ostavštinom Pulitike dobio djela različitih motiva, tehnika, formata, pa, kako napominju na svojim službenim stranicama, i različitim stupnjevima dovršenosti, a one su nastale u razdoblju od kraja tridesetih godina prošlog, do početka ovog stoljeća.
‘Zastupljene su tako sve faze slikareva stvaranja, moguće je pratiti njegov razvoj od ranih nespretnih crteža i akvarela, preko radova koji upućuju na mentorske uzore (Lubarda, Dulčić…), sve do onih jasno ustanovljene, stilski prepoznatljive autorove inačice pripitomljenog fovizma. Pulitika, je, naime, izražajnost navedenog stilskog predloška nostrificirao, omekšao, prilagodio i primjenio u prikazima zavičajnih motiva’, navodi se na službenim stranicama UGD.
Biografija Đura Pulitike
Bosanka i Dubrovnik trajno usađeni u njemu
Pulitika je rođen 26. siječnja 1922. godine na Bosanci, a osnovno i srednje školovanje stječe u rodnom gradu. Umjetnički i kreativno sazrijeva od 1939. kada počinje redovito posjećivati Kostu Strajnića te se uz njega dodatno kreativno izražavati. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu bio je u klasi Omera Mujadžića te se susretao s velikim imenima poput Krsta Hegedušića, Zlatka Šulentića, Ljuba Babića… Napustivši Akademiju, zauvijek se smješta u svoj Dubrovnik, gdje mu je 1953. otvorena prva samostalna izložba, ka i u Splitu te Zagrebu. Od ove godne, ‘Dulčić-Masle-Pulitika’ se počinje koristiti kao pojam koji i dan danas služi na ponos našem gradu.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist