Zanimljivosti

Obljetnica otvaranja kamenoloma Visočani

Obljetnica otvaranja kamenoloma Visočani

Ovih dana navršit će se 54 godine od kada je otvoren kamenolom Visočani u Visočanima.

Bilo je to 16. studenog 1959. Poduzeće Jedinstvo iz Slavonije bilo je prvo koje je počelo čišćenje za eksploataciju kamena, da bi nakon kraćeg vremena preuzela Poljoprivredna zadruga Novak Novaković Čepikuće. Međutim, nije potrajalo dugo jer je već sredinom 1960. novi vlasnik kamenoloma postao Kamenorezačko poduzeće Morava iz Beograda. Nakon više od 10 godina, potkraj 1971. godine Općina Dubrovnik skupa s radnicima kamenoloma radili su na tome da se riješe Morave što su i uspjeli. Tada je kamenolom opet dobio novog vlasnika, a to je Građevinsko poduzeće Dubac Dubrovnik. 1971. godine prelazi u sastav Građevinskog poduzeća Dubrovnik. 1989. kamenolom  preuzima OUR proizvodnja građevnog materijala Ragusa, sve do Domovinskog rata.

Moramo naglasiti da je kamenolom sve do rata radio na zastario i primitivan način pa je posao za radnike bio vrlo težak i naporan,  a jedno vrijeme bilo je zaposleno oko 70 radnika iz naselja zapadnog Dubrovačkog primorja. Za vrijeme okupacije od 1991. do 1992. agresor je opljačkao i uništio kamenolom.

Prošlo je nekoliko vremena od početka Domovinskog rata dok su ponovno nastavljeni radovi, a to je bilo 11. srpnja 2000. godine. Eksploatacija se nastavila na znatno suvremeniji način čime je olakšan posao radnicima.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist