Zanimljivosti

OBLJETNICA LJEKARNE MALE BRAĆE Fra Ivan prvi poznati ljekarnik

OBLJETNICA LJEKARNE MALE BRAĆE Fra Ivan prvi poznati ljekarnik

Imena ljekarnika iz prva dva stoljeća rada ljekarne Male braće, kako se pretpostavlja, nestala su u požaru nakon velikog potresa 1667., kad je izgorjela crkva i knjižnica, sa svim arhivskim podacima.

A ime prvog poznatog ljekarnika iz 16. stoljeća sačuvano je zahvaljujući sudskom procesu koji se vodio zbog svađe dvojice liječnika oko liječenja jednog franjevca Male braće. Zapis je sačuvan u dubrovačkom arhivu, a za ljekarnu je važan, jer 1550. godine spominje samostanskog ljekarnika fra Ivana. I jedan akt Vijeća Umoljenih od 29. travnja 1618. ostao je zabilježen u istom arhivu.

Po njemu je to vijeće odlučilo pomoći ljekarnu Male braće sa 100 dukata. Ti podaci nedvojbeno potvrđuju da je ljekarna u to vrijeme radila kao javna ustanova. A ime prvog spomenutog franjevačkog apotekara navedeno je kao ime svjedoka u parnici koja se vodila 23. srpnja 1550. U zapisu, između ostalog, stoji da je liječnik Isak liječio fra Bonifacija. On je tada u samostan Male braće pozvao na konzultaciju i druge liječnike iz grada, pa su došli Pacino i Džan-Andreja iz Prata. Kod konzultacija došlo je do prepirke u kojoj je Pacino pokušao na Isaka prebaciti krivnju zbog bolesti fra Bonifacija, a ovaj je odgovorio da bi bolesnik bio umro da ga on nije preuzeo liječiti, nakon što je to činio Pacino.

Pacino se na to naljutio i udario Isaka šakom u zube. Za svjedoke na sudu, uz drugog liječnika i druge franjevce, bili su predloženi liječeni fra Bonifacije i fra Ivan ljekarnik samostanske ljekarne. Budući da se zbog liječenja fra Bonifacija sastao „konzilij liječnika“, može se zaključiti da je bila riječ o uvaženom franjevcu. Vrlo vjerojatno radilo se o poznatom franjevcu Bonifaciju Drakulici, (Crassa, a Stephanis, Stjepović), (Lopud oko 1500. — Timisoara, 1581.), koji je u vrijeme ovog sudskog procesa bio u Dubrovniku.

Godinu dana kasnije on je imenovan kustosom Svete zemlje, te na tom položaju ostao čak četiri mandata (od 1551. do 1564.). Za njegove službe, 1555. godine vršena je obnova Svetoga Groba, da bi se to isto, nakon skoro pet stoljeća, nedavno učinilo ponovno. Nakon završetka službe u Svetoj zemlji, fra Bonifacija je na molbu Senata Dubrovačke Republike, papa Pijo IV. imenovao biskupom Stona.

Uspomena koju Mala braća čuvaju na ovog poznatog franjevca je drveni izrezbareni relikvijar (56x20x77 cm.), kojeg je on donio iz Svete zemlje, a u kojem se nalaze mnoge moći različitih svetaca. Za minijaturnu ikonu na kojoj je prikazana „Crna Gospa“, a nalazi se na donjem prednjem dijelu relikvijara, pretpostavlja se da potječe čak s kraja prvog tisućljeća.

fra Stipe Nosić

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist