Kultura

Objavljena knjiga Iva Dabelića ‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’

Objavljena knjiga Iva Dabelića 'Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. - 1936.'

Nakon višegodišnjeg rada, s duljim i kraćim prekidima, svjetlo dana ugledala je knjiga mr. sc. Ivo Dabelića koja kako sam autor u proslovu naglašava ‘proniče u srž četničke organizacije i četničkog djelovanja u našem Gradu, upoznaje s njegovim ciljevima, metodama djelovanja i brojčanim stanjem.’

‘Temeljem ove izvorne četničke građe dolazimo do novih spoznaja i ne tako davne dubrovačke prošlosti, koja dosad nije bila dovoljno poznata ni stručnoj, a još više široj javnosti, posebno mlađim generacijama. Četničko djelovanje tijekom tridesetih godina dvadesetog stoljeća zasigurno je imalo posljedične veze i s događanjima na dubrovačkom području tijekom ratnih godina od 1941. do 1944. godine’, zapisao je Dabelić.

Knjiga ‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’ ključna je i za razumijevanje četničkog pokreta za Domovinskog rata, ‘kada se agresija na Dubrovnik nastojala opravdati njegovim navodnim srpskim karakterom’, poručio je recenzent dr. sc. Jakša Raguž.

Ivo Dabelić rođeni je Mljećanin. Osnovnu školu završio je u Babinom polju, a Učiteljsku školu u Dubrovniku. Pri Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je na studiju ‘Srednjovjekovno društvo kod južnoslavenskih naroda’ te je do sada publicirao veći broj članaka, rasprava i studija u znanstvenim i stručnim časopisima i zbornicima. Objavio je knjige te monografije iz povijesti Mljeta, kao i knjigu o Osnovnom školstvu i učiteljskim tečajima u dubrovačkom okružju od 1836. do 1869. godine.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist