GradUrednički izbor

OBIŠLI SMO ZGRADU U KARMENU Kultna Zelena naranča postaje škola

OBIŠLI SMO ZGRADU U KARMENU Kultna Zelena naranča postaje škola

Kad je ‘padao’ dogovor za obilazak prostora buduće Osnovne škole Marina Getaldića na adresi Ilije Sarake 7, nekako smo smetnuli s uma kako je dio te zgrade unutar zidina dobro znan generacijama Dubrovčana. Možda i zbog toga jer se u nju može ući i iz Sarakine ulice, ali i iz Pobijane ulice. No, sve se iskristaliziralo kad smo s gradonačelnikom Matom Frankovićem i pročelnikom Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Srđanom Todorovskim stigli pred ulaz.

‘Pa tu je bila Zelena naranča’, prošlo nam je odmah kroz glavu, a ulaskom u prizemlje navrla su i sjećanja. Doduše, na Otok, koji je nakon Domovinskog rata naslijedio Zelenu naranču. Inače, riječ je o zgradi na četiri etaže površine 265 ‘kvadrata’, koja je danas u poprilično lošem stanju. Ovdje je nekad davno bila škola. Naime, u prvoj polovici 20. stoljeća palača je adaptirana za potrebe Ženske osnovne škole u Dubrovniku, a nakon Drugog svjetskog rata koristila se za javnu i društvenu namjenu. Točnije, bio je tu, kako pišu Dubrovački šahisti, Dom društvenih organizacija, a prethodno je u njoj djelovala i Škola učenika u privredi (ŠUP). Njenim preseljenjem, tu počinju djelovati brojne društvene organizacije, zapravo ono što bismo danas nazvali udruge, od Lerovaca do Šahovskog kluba i radio amatera, prisjetio se naš kroničar Grada Boris Njavro, a od sredine osamdesetih i Klub mladih Zelena naranča.

OBIŠLI SMO ZGRADU U KARMENU Kultna Zelena naranča postaje škola

Prepreka uklonjena, radi se projekt
Za dvije će se godine, ako sve prođe po planu, u ovoj zgradi oriti dječji smijeh. Naime, već više od desetljeća Grad Dubrovnik pokušavao je zgradu, koju je bez naknade dobio od Dubrovačke biskupije, adaptirati za potrebe Osnovne škole Marina Getaldića, koja danas djeluje u dvije zgrade – u školi centar te na Pločama gdje dijeli prostor s Gimnazijom. No, prepreka tom projektu bio je sad već bivši stanar koji je živio u potkrovlju ove zgrade, bez pravne osnove, zbog čega se s Gradom Dubrovnikom našao i pred sudom. Sve se konačno riješilo prije nešto manje od godinu dana, kada su gradski vijećnici izglasali da mu se da u najam drugi stan, uz uvjet podmirenja svih dugova prema blagajni Grada. Tada su se konačno stekli uvjeti za realizaciju projekta uređenja ove zgrade za potrebe osnovnog školstva. U cijelu se priču uključila i Zaklada Caboga Stiftung na čelu s predsjednikom dr. Ivom Felnerom, koja osigurava financiranje izrade projektne dokumentacije te obnovu i uređenje kako ove zgrade tako i škole Centar.

Zgrada na četiri etaže u Karmenu, u sklopu koje je od sredine osamdesetih godina do Domovinskog rata bila i nadaleko poznata Zelena naranča, u skoroj budućnosti ponovno će postati škola. Nastavu će tamo pohađati učenici od 1. do 3. razreda OŠ Marina Getaldića

—Strategija Zaklade je ulagati u održive segmente bilo muzeje ili ljetnikovce. Dakle, nešto što ima dugoročni efekt. Škola u Ulici Ilije Sarake je kulminacija našeg djelovanja ovdje jer smo djeci omogućili optimalne uvjete za učenje što je vrlo važno. To mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. Ako dijete ima dobar početak, to se odrazi na njegov cijeli život. Ja sam postao kemičar jer mi je moj učitelj u drugom razredu osnovne škole pokazao kako se destilira voda – rekao je prilikom potpisivanja dva milijuna eura vrijednog ugovora o donaciji dr. Felner.

Zapušteno stanje
U naš obilazak zaputili smo se prošlog petka, u osam ura ujutro i već tada se vrijedno radilo na čišćenju prostora, koji je u jako zapuštenom stanju, toliko da smo se cijelo vrijeme pitali kako je moguće da je netko tu živio. Iako je potkrovlje, gdje se još vide tragovi nekadašnjeg stana, u daleko boljem stanju od ostatka zgrade. Do danas su, rekli su nam pročelnik Todorovski i gradonačelnik Franković, obavljeni istražni radovi te idejni projekt, a u tijeku je izrada glavnog projekta.

—Idući tjedan imamo sastanak s Konzervatorskim odjelom, kada će im se ponuditi tri varijantna rješenja od kojih će izabrati ono koje im je najprihvatljivije. Nakon toga se može krenuti u završetak izrade glavnog projekta, a paralelno s tim treba raditi i izvedbeni projekt i troškovnike da bismo mogli raspisati javnu nabavu. Cilj je da javna nabava krene do sv. Vlaha. Sve ovisi o dobivanju suglasnosti konzervatora s jedne strane i požarnog inspektora s druge strane jer se radi o staroj građevini te treba ispoštovati sve tražene uvjete da dobijemo obje suglasnosti – rekao nam je prošlog tjedna gradonačelnik.

OBIŠLI SMO ZGRADU U KARMENU Kultna Zelena naranča postaje škola

—Važno je da smo riješili imovinskopravni dio – dodao je.

Škola do 2022.?
Na naše pitanje kad se može očekivati početak radova, odgovara:

—Kad bismo dovršili javnu nabavu do svetoga Vlaha, odmah nakon toga se može početi s radovima – rekao je, na što se nadovezao pročelnik Todorovski rekavši kako se nadaju tome i ranije, no da sve ovisi o suglasnosti konzervatora. Radovi bi trebali trajati 6 do 7 mjeseci, a prema sadašnjim očekivanjima učenici od 1. do 3. razreda OŠ Marina Getaldića u uređenu novu školu mogli bi ući 2022. godine. Naime, plan je da se u zgradu na adresi Ilije Sarake 7 preseli šest razreda, od 1. do 3., dok će učenici od 4. do 8. razreda nastavu pohađati u školi Centar, gdje danas djeluju niži razredi. Prema riječima pročelnika, u Karmenu će se osim moderno opremljenih učinioca nalaziti i čajna kuhinja, blagavaonica, pomoćne prostorije, knjižnica i uredi. Srećom, na ovaj projekt neće utjecati koronakriza, odnosno neće ovisiti o stanju u gradskoj blagajni, budući da su sva potrebna sredstva osigurana za istražne radove, izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova adaptacije i opremanje dviju zgrada OŠ Marina Getaldića od strane Zaklade Caboga Stiftung.

— Zaklada osigurava sva potreba sredstva i za istražne radove, projektnu dokumentaciju i za same radove te opremanje, a na nama je bilo riješiti imovinsko-pravne odnose. U cijeli su proces od strane zaklade uključeni Gordana i Matko Vetma koji gospara Iva Felnera redovno informiraju o svim događanjima – rekao je gradonačelnik.

Cilj je – jedna smjena
Inače, ovaj se projekt pokušava realizirati već duži niz godina. Tako se na stranici Zavoda za obnovu Dubrovnika mogu pronaći podatci kako su istražni radovi počeli još 2015. godine, a krajem iste godine je ugovorena i izrada elaborata arhitektonske snimke postojećeg stanja.

OBIŠLI SMO ZGRADU U KARMENU Kultna Zelena naranča postaje škola

—Dokumentacija elaborata snimke postojećeg stanja je predana u cijelosti. Temeljem ishođenih konzervatorskih smjernica, u 2017. godini proveden je postupak bagatelne nabave i sklopljen ugovor za izradu preliminarnog konzervatorskog elaborata s tvrtkom Habitat d.o.o. iz Dubrovnika. Voditeljem izrade ugovorne dokumentacije imenovana je Nađa Nađ dipl.ing.arh. Na izrađenu dokumentaciju ishođena je 24. studenog 2017. godine suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Na traženje Grada Dubrovnika izrađena dokumentacija predana je Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika te će Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima nastaviti izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova – napisano je između ostaloga na stranici ZOD-a. Na kraju spomenimo kako će se ovom vrijednom investicijom konačno stvoriti preduvjeti da OŠ Marina Getaldića može raditi u jednoj smjeni. —Ono što je vrlo bitno za istaknuti da se ovdje radi o ulaganju u osnovno školstvo Dubrovnika. Jedan od prioriteta ove Gradske uprave je uvođenje jednosmjenske nastave. Škola u povijesnoj gradskoj jezgri nije je dosad imala, već je kombinirala smjene s Gimnazijom Dubrovnik. Ovom investicijom riješit će se svi preduvjeti da i to postignemo – poručio je na potpisavnju ugovora s dr. Ivom Felnerom gradonačelnik Mato Franković.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 2. rujna 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović