Grad

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Punom parom napreduju radovi na školi Montovjerna

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Punom parom napreduju radovi na školi Montovjerna

Osnovna škola Montovjerna bit će spremna za otvaranje već za iduću Festu sv. Vlaha, što je puno ranije od ugovorenog roka.

No, to je vijest još od kolovoza ove godine kada je gradilište obišao gradonačelnik Mato Franković. Rok se ni danas nije promijenio, u što smo se uvjerili prošlog tjedna u obilasku gradilišta buduće škole. Treba podsjetiti kako je ovo prvo veliko ulaganje u škole u Dubrovniku još od 1985. godine! Kroz gradilište buduće škole Montovjerna, gdje su u tijeku završni obrtnički radovi, proveli su nas pročelnik Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Srđan Todorovski te zamjenik šefa gradilišta Krunoslav Išlić. Pročelnik je odmah pohvalio izvođače radova, Zajednicu ponuditelja Strabag i Texo Molior.

— Odlično rade i prezadovoljni smo – početno je rekao pročelnik Todorovski istaknuvši kako će Oš Montovjerna biti ‘top škola, ne samo u Dubrovniku, već i u Hrvatskoj’ .

Škola će biti spremna za otvaranje za Festu sv. Vlaha

Radovi na više pozicija
— Obrtnički završni radovi su u punom jeku, a radi se na više pozicija. Negdje se još betonira, negdje se stavljaju pločice, radi se ugradnja vrata i prozora, gipskartonski radovi, žbukanje, gletanje… Sve se dakle radi na više polja, prema dinamici građenja – navodi Todorovski, a u obilazak smo krenuli od budućeg glavnog ulaza u školu odakle se vidi i tunel koji će služiti kao izlaz iz sportske dvorane na školsko igralište. Iako je ugovoreni rok radova u srpnju iduće godine, škola će biti spremna već za sv. Vlaha, što dovoljno govori o tome koliko se radi prije ugovorenog roka. Svakako treba podsjetiti da je ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije – dogradnje i nadogradnje područne škole Montovjerna potpisan početkom prosinca prošle godine, dok su radovi započeli u siječnju ove godine. Ugovoreni rok je 18 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Punom parom napreduju radovi na školi Montovjerna

Nakon glavnog ulaza, pogledali smo prostore buduće kuhinje i pratećih prostorija u prizemlju te veliku blagovaonicu u kojoj će školarci jesti obroke. Škola će u prizemlju imati i veliki atrij u staklu, što će osiguravati dosta dnevnog svjetla. Imat će ukupno 16 učionica, odnosno škola će u jednoj smjeni moći smjestiti 448 učenika, po 28 učenika u 16 razrednih odjeljenja, osam nižih i osam viših. Između svih učionica su zajednički kabineti, a učionice će biti opremljene i pametnim tablama.

Dvodijelna dvorana s FIBA certifikatom
Ono što posebno veseli jest dvodijelna športska dvorana, koja je ukopana za visinu jedne etaže što, kako se navodi u glavnom projektu, smanjuje njen vanjski volumen i omogućuje pristup na krov dvorane sa zadnje etaže škole. Uz nju su smještene sve prateće prostorije i za školu i za dvoranu poput svlačionica, muških i ženskih, između kojih su praonice, a tu su i strojarske prostorije, ali i već spomenuti tunel za izlaz na igralište.

Kako se navodi u glavnom projektu, dvodijelna sportska dvorana je djelomično ostakljena prema unutarnjim prostorima škole čime joj se osigurava kvalitetnije prirodno osvjetljenje preko atrija i vizualna komunikacija sa školskim prostorom. Krov dvorane se koristi kao dodatni školski vanjski prostor koji nadomiješta zelene površine i vanjske prostore sada zauzete povećanjem škole. Prateći prostori dvorane smješteni su u podrumu te imaju izravnu vezu s postojećim vanjskim terenima na sjeveru. Gospodarski prostori su smješteni dijelom u podrumu, a dijelom u prizemlju (kuhinja) gdje se nalaze uz planirani gospodarski kolni ulaz s istoka. Dvorana će, sasvim je sigurno, zadovoljiti školske potrebe, a na pitanje hoće li se koristiti i za izvanškolske aktivnosti, pročelnik Todorovski ističe kako će o tome odlučiti škola. No, kako navodi zamjenik šefa gradilišta Krunoslav Išlić, pod dvorane imat će FIBA certifikat, što znači da će se u njoj moći igrati svi sportovi. I u sportskoj dvorani te popratnim prostorijama naišli smo na visoku fazu završenosti završnih radova.

Radovi na izgradnji nove osnovne škole Montovjerna vrijedni su ukupno 70,6 milijuna kuna

Objekt prilagođen osobama s invaliditetom
Inače, nova škola Montovjerna imat će i ugrađeni lift, za čiju je ugradnju sve spremno, a kako nam govori pročelnik Todorovski, cijeli je objekt prilagođen osobama s invaliditetom. Inače, svi krovovi su ravni, a dio krova sportske dvorane uredit će se kao školski vrt s igralištem za niži uzrast, koje će biti obloženo gumenom oblogom i hortikulturno ukrašeno. Zelena površina zauzima čak 36 posto građevne parcele koja će se hortikulturno urediti sadnjom autohtonog mediteranskog bilja. Školsko parkiralište imat će pak 24 parkirališna mjesta, a škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+. Svakako treba istaknuti kako se stara školska zgrada nadogradila za jedan kat i dijelom spustila u podrum te se prostorno prilagođava i povezuje s dogradnjom.

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Punom parom napreduju radovi na školi Montovjerna

Dograđeni dio školske zgrade ima također četiri etaže (podrum, prizemlje i dva kata), dok se sportska dvorana povezuje s prostorima u podrumu. Uz nove učionice, dvoranu, kuhinju i blagovaonicu, škola će naravno imati i knjižnicu, a tu su i dodatne učionice za izborni predmet te prostori za pedagoga i psihologa. Škola će biti opremljena modernom vanjskom stolarijom i vanjskim zidovima. Opremit će se modernim sustavom grijanja i hlađenja, a za grijanje tople vode predviđen je sustav solarnih kolektora. Arhitektonsko-urbanističkom rješenju, naveli su ranije iz Grada Dubrovnika, pristupilo se uvažavajući sve energetske, društvene i ekološke aspekte održivosti te pedagoške standarde, a sve prema idejnom projektu arhitektica Maje i Ide Polzer, na temelju kojeg je razrađen glavni projekt za građevinsku dozvolu tvrtke Arhingtrade d.o.o. iz Zagreba.

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Punom parom napreduju radovi na školi Montovjerna

Radovi na izgradnji nove osnovne škole Montovjerna vrijedni su ukupno 70,6 milijuna kuna, a ovim će se projektom zadovoljiti suvremeni prostorno-tehnički uvjeti, potrebe nastavnog programa i kapaciteti za organizaciju jednosmjenske nastave za učenike od prvog do osmog razreda. Tijekom našeg obilaska buduće moderne škole, koja je prva školska novogradnja u zadnje 33 godine, pročelnik Srđan Todorovski napomenuo je kako se radi i projekt nadogradnje škole u Mokošici, ali i projekt novog vrtića u ovom naselju, kojemu se nadaju iduće godine. Na kraju istaknimo i to kako će nova moderna škola svoje prve ‘stanare’ primiti tek s početkom nove školske godine, iako će radovi biti gotovi za Festu, kako je to izjavio i sam gradonačelnik Mato Franković, jer nema smisla seliti učenike skoro pa pred kraj ove školske godine.


NIKAD DOVRŠENA
Stara škola građena 1983.
Područna škola Montovjerna izgrađena je 1983. godine kapaciteta osam učionica za odjeljenja nižih razreda osnovne škole. Škola je originalno projektirana za izgradnju u dvije faze te se nakon izgradnje druge faze trebala protezati cijelom površinom parcele, sa svim sadržajima za nastavu od prvog do osmog razreda. Duga faza izgradnje nikada nije izvedena.

Iz tiskanog izdanja DuLista (30. listopada 2019.)

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović