Aktualno

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dana bijelog štapa obilježen je ovog ponedjeljka u prostorijama Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije, a na prijemu su sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić te zamjenica župana Žaklina Marević.

-Ovaj dan se obilježava prvenstveno kako bi privukao pažnju na životnu problematiku slijepih i slabovidnih osoba, od zapošljavanja do svih drugih životnih izazova. Mi kao ljudi imamo moralnu dužnost jedni prema drugima odnositi se s poštovanjem i pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Mi svi kao sugrađani moramo jedni drugima pružati podršku jer to gradi i nas i naš Grad, našu Županiju – zajedništvo je ključ uspjeha – rekla je zamjenica župana Marević te nadodala kako se nada da će im život nadalje donositi samo lijepe i radosne događaje.

Predsjednica udruge Rosa Matić pozdravila je sve prisutne te upoznala uzvanike sa svakodnevnim problemima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe te naglasila važnost psihosocijalne podrške.

Zamjenica gradonačelnika Tepšić govorila je o budućim planovima koji bi trebali poboljšati i olakšati svakodnevni život slijepih i slabovidnih osoba, a posebno se osvrnula na realizaciju projekta iscrtavanja novih parkirnih mjesta i ugradnji novih senzora na semafore kako bi im se olakšalo kretanje gradom. Naglasila je kako je jedan od ciljeva ove gradske uprave poraditi na pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, jer uključivanje u tržište rada svakako pridonosi integraciji u društvo i to je svakako nešto što treba mijenjati nabolje.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964., kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj datum proglasio Danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako naša zemlja priključila mnogobrojnim državama u kojima je ovaj događaj postao prigoda da se šira javnost upozna s problematikom slijepih osoba.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist