Županija

Obilježen dan jedinstvenog europskog broja 112

Obilježen dan jedinstvenog europskog broja 112

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik je povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 dana 11. veljače 2015. godine organizirao svečani sastanak s predstavnicima jedinica JLP(R)S, hitnih službi i operativnih snaga.

Na sastanku je voditelj ŽC 112 Dubrovnik Zoran Benić u ime ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića uručio zahvalnicu Županiji Dubrovačko-neretvanskoj za razvoj i unaprjeđenje sustava 112 koju je u ime Županije primio zamjenik župana g. Davorko Obuljen.

Također, u sklopu dana otvorenih vrata Županijski centar 112 su posjetili učenici drugog a, b i c razreda iz Osnovne škole Lapad – Područne škole Montovjerna i predškolci Dječjeg vrtića Škatulica iz Dubrovnika.
Dok je za osnovce organizirana prigodna lutrija, predškolcima je održana prezentacija na temu zaštite i spašavanja prilagođena njihovoj dobi. I jednima i drugima podijeljen je promidžbeni i edukativni materijal, te su svi imali priliku upoznati se s dežurnim operaterima u Centru 112.

Broj 112 poziva se u pomoć kad prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš te po materijalna i kulturna dobra. Broj 112 moguće je pozvati u svako doba dana i noći, a poziv je besplatan. Pozivom na broj 112 pozivatelj ostvaruje vezu sa svim žurnim službama u Republici Hrvatskoj jer operateri primaju pozive i alarmiraju žurnu službu čija je intervencija neophodna u danoj situaciji. Na ovaj poziv osigurava se dolazak stručnih službi i osoba koje će spriječiti ili otkloniti posljedice neželjenih događaja.

Europski parlament prihvatio je pisanu deklaraciju kojom se zahtjeva da se obilježi dan europskog broja 112 za hitne službe. Na temelju te deklaracije Europska komisija je donijela odluku o uvođenju Europskog dana 112 koji se obilježava 11. veljače svake godine na cjelokupnom teritoriju Europske unije.

Broj 112 je prvi put uveden 1991. godine kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.

Republika Hrvatska je 11. veljače 2005. godine u operativnu funkciju stavila broj 112.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist