Aktualno

Obilježavamo svetkovinu Svih svetih!

Obilježavamo svetkovinu Svih svetih!

Po kršćanskoj tradiciji dva dana u godini, 1. i 2. studenog, na Svi svete i Dušni dan, vjernici se prisjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum. No i tu se našla samo manjina svetaca pa zato uvodi blagdan Svih svetih. Pod izrazom ‘Svi sveti’, ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je više onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo takve osobe želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih.

Na svetkovinu Svih svetih 1. studenog ispred kapele Svetog Križa na glavnom gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku u 15.30 sati misu će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na Dušni dan, 2. studenog misa na ovom groblju bit će također u 15.30 sati. U slučaju kišnog vremena mise će se slaviti u župnoj crkvi sv. Petra Boninovo.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist