Aktualno

OBILAZAK ACI MARINE Pavić i Ajduković: Dobili smo građevinsku dozvolu za ljetnikovac Sorkočević

OBILAZAK ACI MARINE Pavić i Ajduković: Dobili smo građevinsku dozvolu za ljetnikovac Sorkočević

Tijekom obilaska ACI marine Dubrovnik u Komolcu ovog utorka, predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić te direktor ACI marine Dubrovnik i regionalni direktor marina Dalmacija – Dubrovačka regija Leo Ajduković izrazili su zadovoljstvo postignutim dosadašnjim brojkama. Najveći naglasak stavili su na dobivanju građevinske dozvole za rekonstrukciju i obnovu ljetnikovca Sorkočević u vrijednosti od oko 60 milijuna kuna. Dozvola je stigla proteklog petka.
-Nakon dugotrajnog usklađivanja stvari, obzirom da se radi o zaštićenom objektu, i dobivanja dozvole, nastavljamo s daljnjim aktivnostima, ne bismo li ovaj predivni objekt i marinu doveli na razinu koju zaslužuje, a to je da bude jedna od svjetskih vodećih marina – istaknuo je Pavić. Projekt ljetnikovca Sorkočević trenutno je u svojoj drugoj fazi, a u kojoj će se aplicirati novci prema europskim fondovima. Teško je govoriti kad bi radovi na rekonstrukciji ljetnikovca počeli, dodaje.
-Očekujemo pravomoćnost u idućem razdoblju. Već smo pokrenuli procedure prema europskim fondovima koje su potrebne s obzirom na procijenjenu vrijednost investicije – istaknuo je Pavić. Naime, od navedene procijenjene vrijednosti od 60-ak milijuna kuna s PDV-om, 11 milijuna kuna uložit će se u uređenje hortikulture, dok pet milijuna kuna vrijedi uređenje interijera i sadržaja koji su predviđeni. Sorkočević je, ističe Ajduković, ‘nešto neprocjenjivo’.

-Prema dosadašnjim informacijama, u ljetnikovcu će se nalaziti škola starih zanata, restoran, galerije, butici, prostor za poslugu… – rekao je Ajduković.

Prihodi za godišnji vez
Pavić je istaknuo kako rezultati ostvareni tijekom prvih šest mjeseci ukazuju na zadovoljstvo usprkos svemu što se događalo tijekom prethodnih mjeseci po pitanju COVID-a. ACI je u prvih šest mjeseci ostvario prihode na razini od 72 milijuna kuna, dok prihodi za usluge godišnjeg veza iznose 51,8 milijuna kuna što je gotovo na razini ostvarenog prihoda u razdoblju od siječnja do lipnja 2019. godine.
– Sve one ulazne brojke kojih smo se bojali, pokazale su se ipak neutemeljenima. Izražavam zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koje smo napravili u prvih šest mjeseci – rekao je. S druge strane, ističe, dubrovačka regija bila je najviše pogođena, najprije zbog nemogućnoti dolazaka gostiju avionima.
-Međutim, kroz sedmi mjesec se vidi oporavak i rast tranzita na dubrovačkom području. Vjerujemo da će se sve postignuto u srpnju, nastaviti i u kolovozu te u postsezoni te da ćemo na kraju ipak promatrati dubrovačku regiju kao uspješnu – kazao je.

Akcije u marinama
Tijekom šestog mjeseca imali su određene akcije za svoje vjerne klijente.
-Naime, našim smo klijentima koji imaju kod nas godišnje vezove, dali da besplatno krstare svim našim marinama. Na taj način smo im htjeli zahvaliti, na produžetku vjernosti u ovim teškim vremenima. S druge strane, sve naše partnere, kao što su zakupci, oslobodili smo plaćanja naknade za najam prostora za vrijeme trajanja pandemije. Uz pandemiju, i nedostatak klijenata, to je jedan od razloga zašto su prihodi nekih 20 milijuna kuna niži – istaknuo je.

Konkretno, u ACI Marini Dubrovnik situacija je puno bolja, rekao je Ajduković.
-Trenutno smo na 50 posto prošlogodišnje sezone. Međutim, vrlo je teško uspoređivati ovu s prošlom godinom koja je bila financijski najbolja u njegovoj povijesti. Brojke su se poboljšale u sedmom, ali i sad u osmom mjesecu. Otkazivanja chartera je bilo u svibnju i lipnju, ali evo sada polako pune svoj booking. Idemo u dobrom smjeru – naglasio je Ajduković. Najviše gostiju u marinu stiže s europskog područja – Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Mađari…

Megajahte u marini?
Po pitanju prihvata megajahti, Pavić je naglasio kako obzirom na izmjenu prostornog plana županije koji im je omogućio širenje niz rijeku, rade na projektu koji će omogućiti da dubrovačka marina prihvaća značajno veće jahte nego što je to danas.

Računaju kako će se dobar trend poslovanja nastaviti te da će se s uspostavljanjem avionskim linija vratiti na brojke od 80 do 90 posto.

-To su najave za 8 mjesec, ali treba uzeti u obzir kako je dosta odgođeno iz predsezone u postezonu – kazao je Pavić.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist