Aktualno

OB Dubrovnik završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica

OB Dubrovnik završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica

Kako bi pokrila manjak liječnika, Opća bolnica Dubrovnik preko ugovora o djelu angažira liječnike iz drugih bolnica, plaća im i put i smještaj, a ti doktori rade vikendom ili na svoje slobodne dane. Iako bez ove ispomoći dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer takav oblik rada je nepravilnost. Večernji list prenosi kako je ova apsurdna situcija primjer kako je uređen hrvatski zdravstveni sustav.

Preniska satnica
‘Od ustanove se ponovno zahtijeva da ne sklapaju ugovore o djelu za provođenje zdravstvene zaštite, niti da ih sklapa s vlastitim radnicima’, piše u zaključku kontrole Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim traže otklanjanje nepravilnosti na koje su nailazili i u prethodnim kontrolama. Istodobno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje upozorava da se poslovi zdravstvene zaštite trebaju ugovarati s drugim bolnicama sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji. Spominje se 35 ugovora tijekom 2016. i 2017. godine na ginekologiji, pedijatriji, anesteziji, kardiokirurgiji, ortopediji, RTG-u, neurokirurgiji i oftalmologiji, a uz opomenu jer se ta praksa ponavlja, predlaže se bolnici smanjiti mjesečni limit, a bolnicu je lani prijavila i inspekcija rada.

Stvar je u tome da će liječnici doći raditi ako im se to isplati. Ugovor o suradnji dviju bolnica propisuje manju satnicu, nekih 60, 70 kuna i zbog nje liječnici iz Rijeke ne bi potezali vikendom u Dubrovnik, posebno ne uz trošak puta i smještaja. Dobiti ih mogu jedino ugovorima o djelu.

– Liječnici su već zaposleni u drugim zdravstvenim ustanovama na puno radno vrijeme i na ispomoć u Opću bolnicu Dubrovnik dolaze dragovoljno u svoje slobodno vrijeme i na taj način pomažu funkcioniranju dubrovačke bolnice. Kontinuirano šaljemo zamolbe zdravstvenim ustanovama za sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji, no nijedna nije odgovorila osim KBC-a Split i KBC-a Rijeka, s kojima postoji ugovor o poslovnoj suradnji – rekao nam je doc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Bez 89 specijalista koji im povremeno dolaze, kaže, dubrovačka bolnica ne bi uopće mogla funkcionirati.

– Ne bismo mogli organizirati dežurstva i bio bi upitan opstanak pojedinih odjela, primjerice Odjel za pedijatriju i Odjel za ginekologiju, Odjel za ortopediju i traumatologiju, a posljedično bi stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije i svih korisnika koji koriste usluge naše ustanove ostali uskraćeni za pružanje zdravstvene zaštite, što je protivno načelima sveobuhvatnosti, kontinuiranosti i dostupnosti zdravstvene zaštite propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti – izjavio je dr. Bekić potvrdivši da je u tijeku postupak pred Prekršajnim sudom u Dubrovniku zbog angažiranja liječnika temeljem ugovora o djelu. Hrvatska liječnička komora upozorava na to da je ovo još jedna u nizu nelogičnosti koje se pojavljuju u sustavu, a posljedica je njegove neorganiziranosti i lošeg upravljanja jer nije riječ o izoliranom slučaju.

– Sve više bolnica pribjegava ovakvim rješenjima ‘krpanja’ kadrovskog deficita jer su na to primorane zbog nedostatka liječnika. Gotovo sve županijske bolnice u ovom trenutku angažiraju vanjske suradnike i umirovljenike samo da bi mogle pokriti hladni pogon i dežurstva. Posebno zabrinjava činjenica da se nedostatak liječnika počeo osjećati i u kliničkim bolnicama koje su također počele koristiti ovakvu praksu. Država putem različitih inspekcija i kontrola nadležnih tijela de facto kažnjava zdravstvene ustanove jer osiguravaju dostupnost zdravstvene zaštite – ustvrdio je dr. Krešimir Luetić, čelnik Hrvatske liječničke komore, dodavši da je ovo još jedan argument u prilog nužnosti žurnog donošenja Zakona o plaćama liječnika koji bi kao lex specialis mogao ozakoniti i regulirati ovakvu vrstu rada liječnika.

– Ministarstvo zdravstva ne bi trebalo mirno promatrati sve učestalije pojave ovakvih nelogičnosti u hrvatskom zdravstvu, nego aktivno predlagati mjere i zakonske izmjene koji će voditi uređenijem sustavu – poručuje dr. Krešimir Luetić.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist