Grad

OB Dubrovnik ‘preživjela’ Masterplan bolnica

OB Dubrovnik

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je na sjednici Vladi dugo najavljivani Masterplan bolnica prema kojem se do 2016. godine planira ukinuti čak trećinu mjesta za klasično bolničko liječenje. Brojne hrvatske bolnice funkcionalno će se integrirati, neke će se funkcionalno povezati, sve ovisno o regionalnom položaju.

Prema Masterplanu, Južna regija obuhvaća pet bolnica, od kojih u integraciju neće KBC Split i naša OB Dubrovnik. Preostale tri bolnice funkcionalno će se povezati: OB Zadar iz Južne regije i OB Gospić iz Zapadne regije, te OB Šibensko-kninske županije i OB Hrvatski ponos Knin.

Kapaciteti bolnica Južne regije u tri godine smanjit će se za 8,62 posto. Akutnih postelja bit će manje za 28,23 posto (s 2.692 na 1.932), dok će se povećati kapaciteti dnevne bolnice za 66,76 posto (s 358 na 597) te broj postelja za produženo liječenje i palijativnu skrb za 242 postelje (sa 185 na 427).

– Provedba Masterplana trebala bi omogućiti objedinjavanje pojedinih djelatnosti u bolnicama koje su funkcionalno integrirane, primjerice kirurških i internističkih, kao i stvaranja regionalnih centara izvrsnosti specijaliziranih za pojedine bolesti ili dijagnostičke postupke – kazao je na predstavljanju Masterplana ministar Ostojić.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist