Natrag
20.4.2019 04:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

„O starome dubrovačkome govoru nazbilj“ u Sponzi

5.8.2014 @ 19:11 Dulist Kultura

Podijelite:

Predstavljanje knjige Ivane Lovrić Jović „O starome dubrovačkom govoru nazbilj“ s podnaslovom „Jezična analiza dubrovačkih frančezarija“ u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, održat će se u četvrtak, 7. kolovoza u 21:30 sati u atriju palače Sponza.

Tema knjige je dubrovački govor i to iz razdoblja 18. stoljeća, o čemu do sada nije bilo sustavnijega opisa. Naime, zadnji objavljeni rad na temu dubrovačkog govora pripada sredini prošlog stoljeća, autorima koji su iscrpno analizirali Držićev i Gundulićev jezik te jezik Ranjinina zbornika, no to se odnosi na razdoblje do 17. stoljeća, dok za govor 18. stoljeća, kojim se bavi ova knjiga, nema sustavnijega opisa. Korpus za istraživanje Ivane Lovrić Jović bile su dubrovačke frančezarije, lokalizacije Moliereovih komedija na hrvatski jezik tadašnjeg Dubrovnika i jedinstvena pojava u dubrovačkoj književnosti prve polovice 18. stoljeća.

Ivana Lovrić Jović u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu djeluje kao znanstvena novakinja posljednjih 16 godina, a ova je knjiga izrasla iz njezina doktorskog rada (obranjenoga 2011.), od kojega je nešto šira. Kao znanstvenik IHJJ-a bavi se poviješću hrvatskoga jezika, dubrovačkim govorom i talijanskim utjecajem.

Knjigu će u Sponzi predstaviti ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb dr. sc. Željko Jozić, urednica izdanja, dr. sc. Sanja Perić, dr. sc. Katja Bakija i autorica dr. sc. Ivana Lovrić Jović uz sudjelovanje Kazališne družine Kolarin koja će izvesti ulomke iz „Matrimonija“ Josipa Lovrića poznatijeg kao Jozo Lovrić Jadrijev, koji je inače otac autorice knjige.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana