Kultura

„O starome dubrovačkome govoru nazbilj“ u Sponzi

Predstavljanje knjige Ivane Lovrić Jović „O starome dubrovačkom govoru nazbilj“ s podnaslovom „Jezična analiza dubrovačkih frančezarija“ u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, održat će se u četvrtak, 7. kolovoza u 21:30 sati u atriju palače Sponza.

Tema knjige je dubrovački govor i to iz razdoblja 18. stoljeća, o čemu do sada nije bilo sustavnijega opisa. Naime, zadnji objavljeni rad na temu dubrovačkog govora pripada sredini prošlog stoljeća, autorima koji su iscrpno analizirali Držićev i Gundulićev jezik te jezik Ranjinina zbornika, no to se odnosi na razdoblje do 17. stoljeća, dok za govor 18. stoljeća, kojim se bavi ova knjiga, nema sustavnijega opisa. Korpus za istraživanje Ivane Lovrić Jović bile su dubrovačke frančezarije, lokalizacije Moliereovih komedija na hrvatski jezik tadašnjeg Dubrovnika i jedinstvena pojava u dubrovačkoj književnosti prve polovice 18. stoljeća.

Ivana Lovrić Jović u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu djeluje kao znanstvena novakinja posljednjih 16 godina, a ova je knjiga izrasla iz njezina doktorskog rada (obranjenoga 2011.), od kojega je nešto šira. Kao znanstvenik IHJJ-a bavi se poviješću hrvatskoga jezika, dubrovačkim govorom i talijanskim utjecajem.

Knjigu će u Sponzi predstaviti ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb dr. sc. Željko Jozić, urednica izdanja, dr. sc. Sanja Perić, dr. sc. Katja Bakija i autorica dr. sc. Ivana Lovrić Jović uz sudjelovanje Kazališne družine Kolarin koja će izvesti ulomke iz „Matrimonija“ Josipa Lovrića poznatijeg kao Jozo Lovrić Jadrijev, koji je inače otac autorice knjige.

Pročitajte još

PREDAVANJE SANJE ŽAJA VRBICA ‘Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava’

Dulist

Pogledajte izložbu ‘Orlando – simbol slobode’ uz besplatno stručno vodstvo

Dulist

Met Opera na velikom platnu Dvorane Visia

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija