Afera Šipan

O optužnici za 60 dana

O optužnici za 60 dana

U roku od dva mjeseca trebala bi biti sazvana sjednica optužnog vijeća u predmetu optužnice protiv dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića i gradskog vijećnika Pera Vićana zbog afere Šipan.

Kako nam je 26. listopada odgovorio Neven Cambi, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu pred kojim se postupak vodi, uvjeti za određivanje sjednice optužnog vijeća u ovom predmetu su sada ostvareni tako da će sjednica biti određena u Zakonom predviđenom roku. A zakonski rok je, dakle, dva mjeseca.

Protiv Vlahušića i Vićana je, podsjetimo, USKOK 22. srpnja ove godine podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.
Pred optužnim se vijećem zapravo provodi postupak nakon kojeg optužnica može biti potvrđena, djelomično potvrđena ili nepotvrđena.

Nepotvrđena se vraća tužitelju ako postoje nedostatci u prethodnom postupku, ako činjenični opis djela ne proizlazi iz provedenih dokaza ili ako je potrebno bolje razrješenje stvari. Tada državni odvjetnik u roku od 8 dana mora donijeti nalog za dopunu istrage, poduzeti dokazne radnje ili odustati od kaznenog progona. Nakon dopune istrage nova se optužnica dostavlja na ponovno ispitivanje.

 

Pročitajte još

AFERA ŠIPAN Prošla godina dana…

Nikša Miletić

‘Ovo je obračun zbog afere Šipan’

Nikša Miletić

Orlić: Ništa mu ne zamjeram

Andrea Falkoni Račić