Županija

O ČEMU SU RASPRAVLJALI? Dobroslavić sudjelovao na sastanku Vlade sa županima

O ČEMU SU RASPRAVLJALI? Dobroslavić sudjelovao na sastanku Vlade sa županima

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je proteklog petka u Zadru na šestom sastanku Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruga gradova u RH i Hrvatske zajednice općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Na sastanku je bilo riječi o povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama, provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji te o pripremi glavnog dijela turističke godine i novom paketu turističkih zakona.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da su se dogodile pozitivne promjene u regionalnom razvoju, koje se ogledaju u nekoliko aspekata – razvijen je intenzivan dijalog i partnerstvo s lokalnom i regionalnom samoupravom, zakonskim propisima ojačana je funkcionalna decentralizacija, a fiskalna decentralizacija omogućava bolju apsorpciju europskih sredstava. Zahvaljujući međusobnoj podršci u apliciranju na europske projekte, Hrvatska je trenutno na gotovo 70 posto ugovorenih sredstava iz trenutne financijske omotnice, naglasio je premijer Plenković.

Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikasnije usluge. Ministar Kuščević dodao je i kako je upravo zato ova mjera pomno planirana i sadržana u nizu strateških dokumenata Vlade RH te kako njome izvan županijske nadležnosti ostaju inspekcijski poslovi te nadzor zakonitosti općih akata predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

O dobroj suradnji lokalne i regionalne vlasti s nacionalnom govorio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, ističući pritom važnost redovitih sastanaka lokalne i regionalne razine vlasti s nacionalnom, a zahvaljujući kojima je upravo učinjeno nekoliko značajnih reformskih koraka.

Provedba Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji bila je također jedna od tema ove sjednice, a o kojoj je govorila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, istaknuvši pritom da se mjere Ministarstva odnose na prevenciju nasilja, zaštitu žrtve, skloništa te osposobljavanje za drugi život, ali i kako je Ministarstvo u suradnji s drugim ministarstvima i organizacijama civilnog društva izradilo prijedlog novog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je novi paket turističkih zakona i predstavio aktivnosti kojima se priprema glavni dio turističke sezone, ističući važnost uloženih sredstava za potporu u zračnom prometu i nautički turizam.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist