Županija

O ČEMU SU RASPRAVLJALI? Dobroslavić sudjelovao na sastanku Vlade sa županima

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je proteklog petka u Zadru na šestom sastanku Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruga gradova u RH i Hrvatske zajednice općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Na sastanku je bilo riječi o povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama, provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji te o pripremi glavnog dijela turističke godine i novom paketu turističkih zakona.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da su se dogodile pozitivne promjene u regionalnom razvoju, koje se ogledaju u nekoliko aspekata – razvijen je intenzivan dijalog i partnerstvo s lokalnom i regionalnom samoupravom, zakonskim propisima ojačana je funkcionalna decentralizacija, a fiskalna decentralizacija omogućava bolju apsorpciju europskih sredstava. Zahvaljujući međusobnoj podršci u apliciranju na europske projekte, Hrvatska je trenutno na gotovo 70 posto ugovorenih sredstava iz trenutne financijske omotnice, naglasio je premijer Plenković.

Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikasnije usluge. Ministar Kuščević dodao je i kako je upravo zato ova mjera pomno planirana i sadržana u nizu strateških dokumenata Vlade RH te kako njome izvan županijske nadležnosti ostaju inspekcijski poslovi te nadzor zakonitosti općih akata predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

O dobroj suradnji lokalne i regionalne vlasti s nacionalnom govorio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, ističući pritom važnost redovitih sastanaka lokalne i regionalne razine vlasti s nacionalnom, a zahvaljujući kojima je upravo učinjeno nekoliko značajnih reformskih koraka.

Provedba Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji bila je također jedna od tema ove sjednice, a o kojoj je govorila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, istaknuvši pritom da se mjere Ministarstva odnose na prevenciju nasilja, zaštitu žrtve, skloništa te osposobljavanje za drugi život, ali i kako je Ministarstvo u suradnji s drugim ministarstvima i organizacijama civilnog društva izradilo prijedlog novog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je novi paket turističkih zakona i predstavio aktivnosti kojima se priprema glavni dio turističke sezone, ističući važnost uloženih sredstava za potporu u zračnom prometu i nautički turizam.

Pročitajte još

PRESTANAK ONEČIŠĆENJA Možete se opet kupati na Porporeli

Dulist

USVOJENE MJERE Kako što bolje na tržište plasirati mandarine?

Dulist

Školjkarima podmireni troškovi za oznaku izvornosti za stonsku kamenicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija