Županija

O čemu će se sve raspravljati na ‘Susretu zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija’?

O čemu će se sve raspravljati na 'Susretu zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija'?

Deseti Susret zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija ove godine organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, a održat će se od 14. do 16. studenog 2018. u Dubrovniku.

Na Skupu će prisustvovati predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Srijeda, 14. studenog je planirana za prijem kod Župana, predstavljanje jadranskih Zavoda te prezentaciju rezultata EU projekta SUPREME (Supporting Maritime Spatial Planning in the Eastern Mediterranean) u okviru kojeg je studija slučaja napravljena za Dubrovačko-neretvansku županiju. Nakon prezentacije predviđen je obilazak recentnih obnovljenih kulturnih dobara u Dubrovniku i Konavlima te neformalno druženje, ističu iz DNŽ.

Jadranske županije su smještene na obali Jadranskog mora i imaju iste ili slične probleme, a jedna od važnih zajedničkih tema je i zaštita kulturne baštine kroz prostorne planove.

U sklopu Susreta u četvrtak 15. studenog 2018. godine organizirana je Konferencija o svjetskoj baštini i prostornom planiranju. Stručnjaci iz Španjolske, Italije, Poljske i Crne Gore predstavit će svoja iskustva, a dugogodišnja suradnica iz Švedske, stručnjakinja za svjetsku kulturnu baštinu će nas upoznati s načinima upravljanja i zaštiti kulturnih dobara. Izlagači su i naši eminentni stručnjaci koji se bave zaštitom kulturnih dobara te prostornim planiranjem. Izlagači će na planiranoj panel raspravi se osvrnuti na temu buffer zone Dubrovnika čija je konzervatorska podloga u izradi, plana upavljanja te općenito temi kulturne baštine u zakonodavstvu i prostornom planiranju.

Na konferenciji ova tema je stavljena u fokus s ciljem podizanja razine svijesti javnosti, tj. približavanja pojmova buffer zona, plan upravljanja, procjena utjecaja na kulturnu baštinu donositeljima odluka, stručnjacima iz raznih oblasti planiranja te zainteresiranim građanima.

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist