Zanimljivosti

O braku, bračnoj i obiteljskoj krizi

O braku, bračnoj i obiteljskoj krizi

Dvadeseta godišnja konferencija hrvatskih psihologa, domaći skup s međunarodnim sudjelovanjem održat će se od 7. do 10. Studenog u Hotelu Palace.

Tema ovogodišnje konferencije je “Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva”, a organizator je Hrvatsko psihološko društvo, dok su suorganizatori  Hrvatska psihološka komora i Društvo psihologa Dubrovnik. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Milanke Opačić, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice socijalne politike i mladih.

Tijekom Konferencije govoriti će se o braku i njegovoj kvaliteti, bračnoj i obiteljskoj krizi, alternativnim oblicima zajedničkoga života, npr. kohabitaciji i istospolnim zajednicama, zatim statističkim podacima koji jasno pokazuju da se u Europskim zemljama i Sjevernoj Americi sklapa svake godine sve manje brakova, osobito u mlađoj populaciji, a rađa se sve manje djece i raste broj rastava. Spoznaje o promjenama u sustavu vrijednosti, te postojeća ekonomska kriza, nezaposlenost i osjećaj nesigurnosti u mnogim obiteljima stvaraju specifičnu bračnu i obiteljsku klimu i posljedično specifične oblike ponašanja partnera ili članova obitelji. Sagledat će se na koji način se u obitelji rješavaju problemi, kakva je komunikacija među članovima u obitelji, jesu li jasno definirane obiteljske uloge, zadovoljstvo među članovima obitelji, podrška koju si članovi međusobno pružaju te kakva je autonomija među članovima obitelji.

Kako je naglasak na obiteljskom sustavu koji može imati zaštitnu i rizičnu ulogu u razvoju djeteta, bit će puno riječi o odnosu roditelj – dijete, očinstvu, majčinstvu, osobnosti i osobinama partnera, životnom ciklusu obitelji, udomiteljstvu, usvajanju djece, pravima djeteta, ali i obiteljskom nasilju, zlostavljanju u obitelji i sl.

Za razliku od drugih zemalja u kojima su navedeni problemi središnja tema rasprava, znanstvenih istraživanja i stručnih konferencija, zasad se o navedenim problemima u našoj zemlji malo govori, a primjećujemo da navedeni problemi postoje. Cilj nam je objediniti, usporediti i sučeliti radove i rezultate naših psihologa koji rade u području ili su zainteresirani za navedenu temu – navode organizatori konferencije iz Hrvatskog psihološkog društva.

Svoje znanstvene spoznaje prenijeti će psiholozi iz Hrvatske i stručnjaci iz svijeta. Plenarna predavanja održat će eminentni znanstvenici kao što su Paul Amato s The Pennsylvania State University, Thomas Bradbury sa Sveučilita UCLA, Cigdem Kagitcibasi iz Istanbula, Josip Obradović, te Ninoslava Pećnik.
Organizatori očekuju dolazak oko 600 sudionika, psihologa iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist