Županija

O BOĆANJU, SPELEOLOGIJI I VATERPOLU Bogat program za Noć muzeja u Konavlima

O BOĆANJU, SPELEOLOGIJI I VATERPOLU Bogat program za Noć muzeja u Konavlima

Muzeji i galerije Konavala pripremaju bogat program za ovogodišnju Noć muzeja koja se na temu Muzeji i sport održava 26. siječnja. Program u Konavlima odvijat će se u Kući Bukovac, Zavičajnom muzeju Konavala te na Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala.

Kako navode iz Kuće Bukovac, ovogodišnja Noć muzeja 2018. bazira se na poticanju lokalnih inicijativa za očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva.

-Danas sport sagledavamo kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, a uključena su i sportska udruženja, pojedinci, navijači i natjecanja, ali i znanost, umjetnost i politika. Široki raspon određenja teme sporta, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup – navode iz Kuće Bukovac.

Tamo će se u 18 sati održati Dječja radionica / oživljavanje tradicionalnih društvenih igara u Cavtatu s voditeljicom Petrom Kralj Fox na kojoj će se oživjeti tradicija igranja cavtatske društvene igre ‘pimple’ koja se igrala u javnom gradskom prostoru. Prikazat će se video rad polaznika ‘Šarene školice’ Kuće Bukovac, koji su igru dokumentirali kako bi i na taj način ostala sačuvana za nove naraštaje. Na dječjoj radionici, prilagođenoj svim uzrastima, izrađivat će se krpene lopte.

U 19 sati je javni razgovor ‘Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu’ s Vinkom Rožićem u voditeljskoj ulozi uz sudjelovanje Pera Kušelja, Gorana Sukna, Jakše Boškovića, Pava Pulića, Matijane Staničić, Miha Boškovića i Pera Jovice.

-Prošetat ćemo kroz dugu cavtatsku vaterpolsku povijest od prvih neslužbenih natjecanja koja sežu u 1922. godinu do najvećih uspjeha cavtatskog sporta i njegovih vaterpolista. Kroz projekciju fotografija i otvoreni javni razgovor u tome će nam pomoći naši sugovornici, kroničari i sudionici slavne cavtatske vaterpolske povijesti , kao i svi posjetitelji Noći muzeja koji su pozvani da sudjeluju u razgovoru – navode iz Kuće Bukovac.

Zavičajni muzej Konavala će pak prezentirati javnosti boćanje
-Boćanje je uvijek bilo zastupljeno u Konavlima, a muzej u stalnom postavu posjeduje veliki broj boća koje će ovom prilikom dobiti dodatnu vrijednost. Još i dan danas se po Konavlima mogu vidjeti aktivni boćarski tereni, no mnogi mladi ne znaju njegova pravila. Ovakvom će se prezentacijom potaknuti očuvanje boćanja kao tradicije, potaknut će se sudjelovanje javnosti u radu muzeja kao i u očuvanju tradicije – navode iz Zavičajnog muzeja.
Sve počinje kreativnom radionicom Anite Arbulić na kojoj će djeca izrađivati vlastite boće od kaširanog papira koje će kasnije iskoristiti za pravo boćanje.
Slijedi predavanje o boćanju u Konavlima Luka Hendića, člana izvršnog odbora HBS koji će prezentirati pravila boćanja te upoznati širu javnost s tradicijom boćanja u Konavlima.

Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala će predstaviti speleologiju.
Program počinje tako što će članovi speleološkog društva predstaviti špilje i jame Konavala. Gdje se sve nalaze, koliko ih je do sada dokumentirano i istraženo, što sve radi speleolog da bi došao do njih te kako ih istražuje. Uz predavanja će biti izložene slike recentnih istraživanja te tlocrti raznih jama Konavala, popud Bezdana, Glogove jame, Plješine itd. Voditeljica je Jelena Beželj, a sudjeluju Anita Trojanović (SOŽ) i Željka Janjanin (SOS).

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist