Aktualno

Novosti u gradskom prijevozu

Novosti u gradskom prijevozu

Đuro Deranja, direktor javnog gradskog prijevoza Libertas i gradonačelnik Andro Vlahušić održali su danas radni sastanak s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih kotareva, vezan uz korekcije voznog reda.

Direktor Libertasa naglasio je kupnju šesnaest novih klimatiziranih autobusa, od kojih je dosad isporučeno deset, što je omogućilo Libertasu bolje korištenje linija, te omogućava uvođenje prolazaka ulicama koje dosad nisu bile obuhvaćene javnim prijevozom.

Mogućnosti će odmah biti primijenjene na boljoj povezanosti Nuncijate, češćim polascima linije broj 1 te uvođenjem nove autobusne linije koja će prolaziti kroz naselje Solitudo i okretati se pokraj autokampa.

Predstavnici gradskog kotara Gruž predložili su da linija broj 7 prometuje i neradnim danima, obzirom na to da je mnogi koriste za posjete Općoj bolnici te da prvi polazak bude nešto kasnije kako bi je mogli koristiti stanovnici Kantafiga i Gruža koji rade na Babinom kuku.

Gradonačelnik je naglasio kako su oba zahtjeva opravdana i bit će uvažena.

Na zahtjev Mjesnog odbora Lapad do 1. ožujka uvest će se posebna linija za auto-kamp Solitudo koja će povezati taj dio Lapada, ali i rasteretiti liniju broj 6 u ljetnim mjesecima.

Mokošičani su tražili postavljanje novih autobusnih stajališta te direktnu vezu s općom bolnicom Dubrovnik i u povratnom smjeru. Za čekaonicu na Pobrježju Grad će osigurati mještanima građevinski materijal. Prenijeli su i primjedbe građana o neklimatiziranim autobusima tijekom ljeta, međutim nabavkom novih autobusa, svi autobusi koji prometuju na gradskim linijama bit će klimatizirani.

Gornja sela Orašca predložila su kasnije polaske učeničkih autobusa prema Gradu i OŠ Orašac, a MO Zaton da povremeno autobus iz Stare Mokošice produži do rasadnika u Zatonu.

Gradonačelnik je podržao potrebu uvođenja linije između Mokošice i Zatona koja će Zatonjanima omogućiti bolju povezanost s Gradom, a tijekom ljetnih mjeseci stanovnicima Mokošice omogućiti kupanje na plažama u Štikovici i Zatonu.
Deranja je naglasio i kako će se ovog ljeta uvesti i češći polasci Libertsovih autobusa prema Brsečinama i Orašcu.

Odlukom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, bit će sufinanciran i prijevoz učenika iz ruralnih dijelova Grada sa 75 posto, čime će školska djeca s tog područja ubuduće plaćati samo 12.50 kuna.

Postoji i mogućnost prostorno-planskog planiranja veće autobusne stanice na području Orašca, kojom bi Orašac postao prekrcajna stanica za autobuse prema Gornjim selima, Trstenome i Brsečinama, a linija Dubrovnik-Orašac redovita gradska linija, najavio je gradonačelnik.

Mjesni odobri sa Šipana izrazili su zadovoljstvo načinom vožnje linije Suđurađ-Šipanska Luka te pozdravili uvođenje potpuno novog autobusa na toj liniji.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist