KulturaZanimljivosti

NOVOST U DOMU MARINA DRŽIĆA Prstenje u koje se lako zaljubiti!

NOVOST U DOMU MARINA DRŽIĆA Prstenje u koje se lako zaljubiti!

Replika iznimno rijetkog zlatnog renesansnog prstena s rubinom iz fundusa Doma Marina Držića izrađenog u srebru u majstorskoj radionici Julijane Rodić Ozimec, u vrlo ograničenoj seriji, novost je u ponudi suvenirnice Doma Marina Držića, a uskoro dolazi u ponudi i od pozlaćene bronce!

Tragom dokumenta u obliku zadužnice kojom se Marin Držić zadužuje za određenu grupu predmeta iz njegovog privatnog posjeda, a među kojima se nalazio i jedan zlatni prsten sa crvenim kamenom, Dom Marina Držića uspio je nabaviti izuzetno rijetki zlatni renesansni prsten sa prirodnim nebrušenim i zaglađenim rubinom.

prstenje-marin-drzic-5

Iako skupocjeni, prsteni su u renesansno doba bili omiljeni nakit muškaraca i žena.

Nezamjenjivi simboli društvenog statusa i moći, nosili su se prema utvrđenim onodobnim pravilima i po nekoliko na određenom prstu. Pored toga, vjerovanje u magičnu moć dragog kamenja igralo je tada veliku ulogu, a najtraženiji među njima bio je upravo rubin. U 15. i u prvoj polovini 16. stoljeća još nije bila poznata tehnologija brušenja dragog kamenja, zbog svoje tvrdoće, pa su se oni umetali u zlatni nakit na način da bi im se samo zagladila i polukružno oblikovala površina, takozvanom tehnikom kaboshon.

prstenje-marin-drzic-2

Unatoč bogatoj i slavnoj prošlosti grada Dubrovnika i njegovom cvjetnom razdoblju renesansnog razdoblja 15. i 16. stoljeća, renesansni nakit i prstenje rijetko je sačuvano, i vrlo malo izloženo u našim muzejima.

Izrada prstena iz 15. / 16. stoljeća (Italija ili Dubrovnik) je srebro sa pravim rubinom. U tijeku je izrada i od pozlaćene bronce sa pravim rubinom, a cijena primjerka replike izrađene u srebru s rubinom iznosi 750 kuna.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist