Kultura

Novo literarno druženje u Lazaretima s Dortom Jagić

Novo literarno druženje u Lazaretima s Dortom Jagić

Gošća Art radionice Lazareti idućeg utorka je Dorta Jagić, jedna od najuglednijih i najomiljenijih domaćih pjesnikinja, dobitnica Goranovog vijenca za ukupan prinos hrvatskoj poeziji. Posjetitelji literarnih druženja upoznat će se, razgovarati i uživati u čitanju s njom u 20 sati.

Kao što se izrazio žiri Goranova proljeća, Dorti Jagić pripada jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije.

Dorta će u ARL predstaviti svoju najnoviju knjigu „Veće od kuće“ (Hena com, 2018.), zbirku proznih zapisa koji se mogu nazvati i poetskim esejima, a koji oslikavaju svojevrsno autoričino putovanje kroz mentalni i emocionalni krajolik u kojem nadasve dominira ljepota jezika.

Osim o novoj knjizi, govorit će i o poeziji, putovanjima, susretima, spajanjima i otuđivanjima, intimnome i javnome, internetu i olovci, o onome što je pokreće i drugim zanimljivim temama.

Voditeljica, moderatorica i urednica programa razgovora s autorima je Staša Aras.

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, dramske tekstove i kazališne kritike. Godinama vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog.

Njezine su pjesme i priče prevođene na više od dvadeset stranih jezika u prestižnim književnim časopisima. Bila je gošća brojnih stranih rezidencija za pisce te međunarodnih festivala poezije. Radila je kao autorica i urednica na nekoliko domaćih i stranih projekata koji spajaju poeziju i druge umjetničke izraze, ples, dizajn i glazbu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja: „Goranovo proljeće“, 1999.; 2. nagrada časopisa „Vijenac“ za kratku priču, 2001.; 1. nagrada za predstavu Jelka kod Ivanovih, SKAZ, 2002.; „The Balkan Grand Prize for Poetry“, 2007. (na pjesničkom festivalu „Curtea de Arges Poetry Nights“ u Rumunjskoj dodjeljuje International Academy Orient – Occident); 3. nagrada na 43. Večernjakovom natječaju za kratku priču 2008. za priču pod naslovom Ženski zatvor; na 14. međunarodnom susretu izdavača u Pazinu – jednomjesečni boravak u Grazu za zbirku priča Kičma i uspješan prevoditeljski rad s njemačkog jezika, 2010.; „The European Poet of Freedom Literary Prize“ 2014., koju dodjeljuje Grad Gdanjsk (Poljska), za knjigu pjesama Kauč na trgu; Nagrada Goranov vijenac 2017.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist