Aktualno

Novim studijima protiv društva spektakla!

Novim studijima protiv društva spektakla!

U gotovo završenoj središnjoj zgradi sveučilišnog kampusa

dubrovačkoj javnosti predstavljene su teze za pokretanje studija vizualnih i glazbenih umjetnosti u sklopu dubrovačkog Sveučilišta.

Iako tek slijedi izrada elaborata, te cijela procedura koja je potrebna kako bi se novi studiji mogli početi i izvoditi, rektor dr. Mateo Milković u startu je istaknuo kako očekuje kritike i pitanja trebaju li takvi studiji Dubrovniku. Današnja prezentacija stoga bi se mogla shvatiti i kao svojevrsno Milkovićevo 'razoružavanje' svih potencijalnih kritičara, a pri tome se prisjetio i 'porođajnih muka' koje su se morale proći prije osnivanja samog Sveučilišta u Dubrovniku.

– Dubrovnik je grad koji je u mnogočemu izgubio mjeru i identitet pa Sveučilište u Dubrovniku vidim kao mjesto otvaranja i problematiziranja te situacije, kao mjesto koje bi se suprotstavilo društvu spektakla. To je točka otvaranja iz koje bi se mogle pokrenuti neke promjene i u lokalnoj zajednici – rekao je među ostalim na prezentaciji vizualnih studija voditelj Art radionice Lazareti Slaven Tolj, dok su studije glazbenih umjetnosti predstavili Marija Grazio i Aljoša Lečić, koji je posebno naglasio kako smo postali deficitarni u stvaranju dodanih vrijednosti.

– Fali nam stvaranje iz ničega u nešto, a upravo je umjetnost ta koja na najkvalitetniji način stvara iz ničega u nešto – poručio je Lečić.
Novi studiji dubrovačkog sveučilišta razlikovat će se od sličnih programa u Hrvatskoj.
– Tražili smo različitosti koje će nas izdvajati i kojima ćemo privući studente -rekla je Marija Grazio. A te razlike su izvrsnost, interdisciplinarnost i kreativnost.

– U Hrvatskoj već postoje četiri likovne i tri glazbene akademije, ali to ne umanjuje potrebu da se na Sveučilištu u Dubrovniku ne pokrenu planirani studiji jer naši programi ponudit će bitne razlike u odnosu na postojeće. Etablirani inozemni i domaći umjetnici kao i teoretičari umjetnosti te stručnjaci iz drugih znanstvenih polja zainteresirani su za čvrstu suradnju i kreiranje programa i kolegija što će tim studijima dati dinamičan i otvoren koncept – istaknuo je rektor Milković.

Kako je objasnio u planu je pokretanje tri studija vizualnih umjetnosti – slikarstvo, skulptura – transmedijalni prostor i oblikovanje svjetla, te pet studija glazbenih umjetnosti – klavir, violina, fagot, pjevanje i tonsko snimanje.

Otvaranjem predloženih studija stvorio bi se nukleus iz kojeg bi se u budućim koracima mogli otvarati novi studij poput studija jazza, kompozicije, srednjovjekovne glazbe, za gradnju i održavanje glazbala, muzičkog teatra…
– Je li ovo preambiciozno? Jest. Je li ostvarivo? Jest – rekao je rektor Milković.

Novi studiji vizualnih i glazbenih umjetnosti planiraju se pokrenuti od akademske 2013./14. godine, pod uvjetom da se ranije dobiju i potrebne dopusnice za njihovo izvođenje.
Zapravo se danas poručilo kako je Dubrovniku potrebna kultura.
A Grad i Županija nove sveučilišne studije trebaju prepoznati i kao takve ih i podržaati.
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist