Kultura

Novi život torbice

Novi život torbice

Izložba "1991_2011 Pheenix bag is back – Memorija forme jedne prošle umjetnosti u budućnosti" autorice Ivane Orsoni Hladilo, otvorena je danas u Etnografskom muzeju u žitnici Rupe.

– Svojom tematikom ova izložba se uklapa u sadržaj i poslanje ovog muzeja, koji čuva i prezentira tradicionalnu kulturu dubrovačkog kraja. Svojim umjetničkim uradcima od tekstila inspiriranim na jednoj od sastavnica konavoske narodne nošnje – torbici koja je izašla iz upotrebe i kojoj prijeti zaborav, ona kreira i uvodi novu verziju koristeći tradicionalne elemente izrade, udahnjuje joj novi život i nada se njenom životu u budućnosti. Priredivši ovu izložbu u godini u kojom obilježavamo 20. godišnjicu napada na dubrovačko područje ona podsjeća na stradavanje i uništenje kulturnih dobara u Domovinskom ratu u kojem je sama svjedočila na indirektan način govori o neuništivosti ljudskog duha i poziva na očuvanje baštine – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilač.

– Pheenix bag priča je o dubrovačkoj torbici koja metaforički kazuje o Gradu slobode koji je da bi opstao i bio vazda slobodan, uvijek pohodio porte  i slao darove tj. torbice kako bi kupio i održao slobodu. Ivana je 1991. imala samo 13. godina kada se skrivala u ovom prostoru Žitnice Rupe koji je kroz stoljeća štitio puk od gladi, a u ratovima od pogibelji. Zbog toga je na ovoj izložbi, koja je već bila izložena u muzeju Palazzo Mocenigo u Veneciji, predstavljeno i 13 novih torbica u znak sjećanja na te plahe dječje dane straha od pogube ljudske naravi- istaknula je kustosica izložbe Branka Hajdić dodavši kako je život i rad Ivane Orsoni Hladilo most koji povezuje dva grada, dva bisera Jadrana, Veneciju i Dubrovnik.

Autorica Ivana Orsoni Hladilo osvrnula se na svoje djetinjstvo, koje ju je inspiriralo da se bavi upravo izradom konavoskih torbica. Naime, ona se odgojila u blizini muzeja Rupe, te kako je istaknula na otvaranju izložbe , iako živi u Veneciji, nikad nije zaboravila Grad u kojem se rodila, a kao dijete Konavoke i Pelješčanina, nije zaboravila ni druge područja u okolici Dubrovnika.
-Moja izložba želi biti odgovorna i dati jedan tračak nade da naša baština ide naprijed i da može biti u ravnini svih drugih umjetničkih djela. Ova izložba je most između Venecija i Dubrovnika, kako bi spasila i jednu i drugu baštinu, jer podjednako želim da se ta dva grada ne izgube, da se ljudi u njega vrate i da zajednički stvaramo kulturu jer nas bez toga neće biti – zaključila je autorica.

Izložbu koja se može pogledati do 27. studenog otvorio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.
Ivana Orsoni Hladilo rođena je u Dubrovniku, a od gimnazijskih dana živi u Italiji. U travnju 2010. godine magistrirala je Projektiranje i proizvodnju vizualnih umjetnosti na Sveučilištu IUAV u Veneciji.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist