Aktualno

Novi zakoni – Strategija za devastaciju prostora

Iz Zelene akcije uputili su priopćenje vezano za usvojeni Zakon o prostornom uređenju, Zakon o gradnji i Zakon o građevinskoj inspekciji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

 
– U petak su u Saboru usvojeni Zakon o prostornom uređenju, Zakon o gradnji i Zakon o građevinskoj inspekciji. Unatoč praćenju postupka donošenja zakona i mnogim komentarima upućenim nadležnom Ministarstvu, svi naši prijedlozi su ignorirani te smatramo da će usvojeni zahvati dovesti do devastacije okoliša te protuustavnog ukidanja ovlasti lokalne samouprave da upravlja vlastitim prostorom.
 
Zakonom o prostornom uređenju značajno je dereguliran građevinski sektor nauštrb zaštite i održivog upravljanja prostorom. Nakon izmjena tzv. zakona o legalizaciji bespravne gradnje koji je ukinuo i minimum kriterija koji su onemogućavali legaliziranje najgorih devastacija u prostoru, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji sada omogućuju smanjenje kvalitete budućih legalno izgrađenih zgrada. Primjerice, ukida se idejni projekt koji je važan institut kvalitetnog gospodarenja prostorom, a relativizira se rad povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti i važnost javnih arhitektonskih natječaja.
 
Posebno opasnim i štetnim smatramo zadiranje državne vlasti u područje urbanističkog planiranja na razini jedinica lokalne i područne samouprave. Radi se o Ustavom zajamčenim ovlastima jedinica lokalne i područne samouprave što središnju državnu vlast ograničava u reguliranju ovog područja. Tim više problematično  je predloženo rješenje jer je takva razina centralizacije za rješavanje lokalnih pitanja neučinkovita. Na ovaj si način središnja vlast daje ovlasti da iz Zagreba uređuje detalje poput priključka na vodu, odvodnju otpadnih voda, razmještaja pojedinih građevina u prostoru i slične detalje u npr. Dubrovniku ili Slavonskom Brodu, što je do sada bilo u nadležnosti lokalne samouprave.
 
Smatramo da se, uslijed bezidejnosti i nemogućnosti da osmisli strateški razvoj prostora na razini države, radi o pokušaju središnje vlasti da progura štetne i špekulantske projekte kojima se protivi lokalna zajednica. Cilj središnje vlasti trebao bi biti cjelovito sagledavanje prostora i pružanje okvira za postizanje strategije održivog gospodarenja prostorom i prirodnim dobrima, a usvojeni zakoni su veliki korak u suprotnom smjeru- zaključuju.
 

Pročitajte još

SURADNJA U ZAUSTAVLJANJU NASILJA MEĐU DJECOM Grilec: ‘Svatko je dužan prijaviti zlostavljanje’

Dulist.hr

ISTRAŽIVANJE O SUDIONICIMA DU MOTIONA Trkači više troše od sezonskih turista i dulje borave u Dubrovniku

Dulist.hr

Valamarov Ivan Sabljić dobitnik je nagrade krovnog europskog udruženja hotelijera i ugostitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija