Kultura

NOVI UMJETNIČKI RAVNATELJ LINĐA Upoznajte Krunoslava Šokca!

Krunoslav Šokac Anuška Matušić

Krunoslav Šokac novi je umjetnički ravnatelj Folklornog Ansambla Linđo, a ovog četvrtka, predstavio se dubrovačkoj javnosti na konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovali i ravnateljica FA Linđo Anuška Matušić te njezin zamjenik Stjepan Lazarević.

Uvodno, ravnateljica Matušić kazala je kako su obnovili porstore u Lazaretima i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, te kako uskoro počinju radovi na otvorenoj pozornici. Osvrnula se i na profesionalno vodstvo.

-U Linđu se puno toga napravilo, a sad je tu i Krunoslav Šokac, novi umjetnički voditelj otkad je Sulejman Muratović otišao u mirovinu – kazala je.

Inače, Krunoslav Šokac iz Baranjskog Petrovog Sela rođen je u Osijeku 26. ožujka 1978. Diplomirao je etnologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. zaposlen je u Ansamblu LADO kao plesač-pjevač (od 2007. plesač-pjevač solist). Član je Hrvatskoga etnološkog društva, Matice hrvatske, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika. Stručni je suradnik Hrvatskog sabora kulture (voditelj seminara i član stručnih prosudbenih komisija na smotrama folklornog stvaralaštva). Voditelj je i suradnik brojnih amaterskih folklornih skupina. Surađuje i s udrugom Pasionska baština za koju je osmislio dva koncerta kojima je zagrebačkoj publici predstavljeno crkveno pučko pjevanje Hrvata u Podunavlju (Evo Isusa tilo – korizmeni napjevi iz Baranjskog Petrovog Sela i Lipovca, 2011.; Za gri’ svita – korizma u Baranji, 2014.). Surađuje s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi – Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba (koautor koncerta „A tambura tako lipo svira… – folklorne tradicije vojvođanskih Hrvata“, 2011.).

Raduje ga suradnja s Dubrovnikom i FA Linđo.

Imamo izvrsnu suradnju. Veselim se doalsku u Dubrovnik u kojem sam dolazio stalno, putem Dubrovačkih ljetnih igara i slično. Ovdje sam zatekao sjajan tim, zahvaljujem voditeljima koji su dosad vodili Linđo – istaknuo je Šokac, oduševljen institucijom za koju se nada da će je i dalje promovirati. Posebno je oduševljen bogatim fundusom kojeg FA Linđo ima u svojoj kolekciji za što je kazao kako je pomno birano i s ukusom, za što je, kaže, zaslužan Sule.

Inače, Šokac se bavi sakupljačkim radom i terenskim istraživanjem tradicijske materijalne i duhovne baštine, posebno na području rodne Baranje, Slavonije i Srijema. Nosač zvuka Ansambla LADO O, Isuse daj mi suze – korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, čiji je (ko)autor, osvojio je 2013. diskografsku nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe. Urednik je izdanja triju nosača zvuka: Marijo, o mili glas – marijanski napjevi iz Baranje u izvedbi pučkih pjevačica crkve sv. Lovre iz Baranjskog Petrovog Sela (2013.) , te promotivnog CD izdanja KUD-a Velika Mlaka – Naše selo Mlaka je… (2006.). Predstavljenje trećega (etno-ansambl Čipkice iz Zagreba) je u pripremi. Vrijednost prva dva spomenuta audio izdanja utoliko je veća jer je crkveno pučko pjevanje na području Baranje, te Slavonije i Srijema zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Jedan je od obrađivača dijela napjeva pretočenih u koncert Gospin plač kroz stoljeća (XIV. – XVIII. stoljeće) za koji je ansamblu LADO 2014. godine, dodijeljena nagrada Ivan Lukačić na 44. Varaždinskim baroknim večerima. Aktivan je sudionik nekoliko stručnih znanstvenih simpozija, autor više stručnih radova, kao i brojnih koreografija, od kojih se posebno ističu dvije, u izvedbi Ansambla LADO: Ej, sviraj Pavo – pjesme i plesovi Baranje, te Bizovačkim sokacima – pjesme i plesovi iz Bizovca.

Za kraj, najavio je Božićni koncert na kojem će se izvesti četiri praizvedbe, koreografije i koncert. Posebno vrijedni istaknuti humanitarni koncert u Kazalištu marina Držića, koji će se održati 13. prosinca.

MNJ

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist