Natrag
26.4.2018 11:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

NOVI UMJETNIČKI RAVNATELJ LINĐA Upoznajte Krunoslava Šokca!

17.11.2016 @ 14:14 Dulist Kultura
4;4

Podijelite:

Krunoslav Šokac novi je umjetnički ravnatelj Folklornog Ansambla Linđo, a ovog četvrtka, predstavio se dubrovačkoj javnosti na konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovali i ravnateljica FA Linđo Anuška Matušić te njezin zamjenik Stjepan Lazarević.

Uvodno, ravnateljica Matušić kazala je kako su obnovili porstore u Lazaretima i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, te kako uskoro počinju radovi na otvorenoj pozornici. Osvrnula se i na profesionalno vodstvo.

-U Linđu se puno toga napravilo, a sad je tu i Krunoslav Šokac, novi umjetnički voditelj otkad je Sulejman Muratović otišao u mirovinu – kazala je.

Inače, Krunoslav Šokac iz Baranjskog Petrovog Sela rođen je u Osijeku 26. ožujka 1978. Diplomirao je etnologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. zaposlen je u Ansamblu LADO kao plesač-pjevač (od 2007. plesač-pjevač solist). Član je Hrvatskoga etnološkog društva, Matice hrvatske, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika. Stručni je suradnik Hrvatskog sabora kulture (voditelj seminara i član stručnih prosudbenih komisija na smotrama folklornog stvaralaštva). Voditelj je i suradnik brojnih amaterskih folklornih skupina. Surađuje i s udrugom Pasionska baština za koju je osmislio dva koncerta kojima je zagrebačkoj publici predstavljeno crkveno pučko pjevanje Hrvata u Podunavlju (Evo Isusa tilo – korizmeni napjevi iz Baranjskog Petrovog Sela i Lipovca, 2011.; Za gri’ svita – korizma u Baranji, 2014.). Surađuje s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi – Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba (koautor koncerta „A tambura tako lipo svira… – folklorne tradicije vojvođanskih Hrvata“, 2011.).

Raduje ga suradnja s Dubrovnikom i FA Linđo.

Imamo izvrsnu suradnju. Veselim se doalsku u Dubrovnik u kojem sam dolazio stalno, putem Dubrovačkih ljetnih igara i slično. Ovdje sam zatekao sjajan tim, zahvaljujem voditeljima koji su dosad vodili Linđo – istaknuo je Šokac, oduševljen institucijom za koju se nada da će je i dalje promovirati. Posebno je oduševljen bogatim fundusom kojeg FA Linđo ima u svojoj kolekciji za što je kazao kako je pomno birano i s ukusom, za što je, kaže, zaslužan Sule.

Inače, Šokac se bavi sakupljačkim radom i terenskim istraživanjem tradicijske materijalne i duhovne baštine, posebno na području rodne Baranje, Slavonije i Srijema. Nosač zvuka Ansambla LADO O, Isuse daj mi suze – korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, čiji je (ko)autor, osvojio je 2013. diskografsku nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe. Urednik je izdanja triju nosača zvuka: Marijo, o mili glas – marijanski napjevi iz Baranje u izvedbi pučkih pjevačica crkve sv. Lovre iz Baranjskog Petrovog Sela (2013.) , te promotivnog CD izdanja KUD-a Velika Mlaka – Naše selo Mlaka je… (2006.). Predstavljenje trećega (etno-ansambl Čipkice iz Zagreba) je u pripremi. Vrijednost prva dva spomenuta audio izdanja utoliko je veća jer je crkveno pučko pjevanje na području Baranje, te Slavonije i Srijema zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Jedan je od obrađivača dijela napjeva pretočenih u koncert Gospin plač kroz stoljeća (XIV. – XVIII. stoljeće) za koji je ansamblu LADO 2014. godine, dodijeljena nagrada Ivan Lukačić na 44. Varaždinskim baroknim večerima. Aktivan je sudionik nekoliko stručnih znanstvenih simpozija, autor više stručnih radova, kao i brojnih koreografija, od kojih se posebno ističu dvije, u izvedbi Ansambla LADO: Ej, sviraj Pavo – pjesme i plesovi Baranje, te Bizovačkim sokacima – pjesme i plesovi iz Bizovca.

Za kraj, najavio je Božićni koncert na kojem će se izvesti četiri praizvedbe, koreografije i koncert. Posebno vrijedni istaknuti humanitarni koncert u Kazalištu marina Držića, koji će se održati 13. prosinca.

MNJ

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana