Županija

Novi ugovori za koncesije na pomorskom dobru, župan poručio kako ih svi moraju poštivati

Novi ugovori za koncesije na pomorskom dobru, župan poručio kako ih svi moraju poštivati

Ugovore s odabranim ovlaštenicima koncesija na pomorskom dobru potpisao je ovog utorka župan Nikola Dobroslavić i to s predsjednicom Uprave hotela Villa Dubrovnik Mirnom Lončar Stražičić, ravnateljem JU Park prirode Lastovsko otočje Mirom Maričevićem te direktorom tvrtke Edivo Ivom Šegovićem. 

Ukupna vrijednost ugovora je 300 tisuća kuna, dok je promjenjivi dio dva posto za sidrišta, tri posto za Villu Dubrovnik te 0,3 posto za tvrtku Edivo.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je uloženo puno napora u povećanju koncesioniranih područja.
-Izdali smo više od 300 koncesija, a najveći broj je u Malostonskom zaljevu za marikulturu. Imamo 50 koncesija za plaže, marine i ovakve namjene privezišta kao što ćemo danas potpisati s JU Park prirode Lastovsko otočje. Godišnji prihod od koncesija iznosi deset i pol milijuna kuna, a taj iznos dijeli se na tri dijela između Županije, jedinice lokalne samouprave i države. Te novce koristimo za za unaprjeđenje pomorskog dobra, a kroz neke druge izvore vezane za pomorsko dobro Županija svake godine uprihoduje više od šest milijuna kuna – rekao je župan.

Osvrnuo se i na koncesionare koji se ne pridržavaju uvjeta ugovora posebice u kontekstu nedavnih opravdanih pritužbi građana zbog velikog broja praznih ležaljki kojima im se onemogućuje pristup plaži i moru.

-Kritike građana su opravdane i tu se odstupa od ugovora od koncesiji. Nadzor radi posebno Povjerenstvo koje treba riješiti takve situacije. U slučaju trajnog kršenja ugovora o koncesiji, Županija će iskoristiti svoje pravo i raskinuti te ugovore – rekao je župan.

-Osobito nam je drago što imamo četiri koncesije koje se tiču sidrišta na otoku Lastovu (Sidrun, Zaklopatica, Skrivena luka, Velo lago) jer je osim financijskih učinaka osobito bitno sređivanje stanja. Također imamo jedan raritet gdje dajemo koncesiju za čuvanje vina na morskom dnu – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist