Grad

Novi sustav grijanja i hlađenja Vijećnice i Dvora koristit će morsku vodu

Novi sustav grijanja i hlađenja Vijećnice i Dvora koristit će morsku vodu

Novo postrojenje za grijanje i hlađenje Gradske vijećnice (Upravne zgrade), Kneževog Dvora te dijela Kazališta Marina Držića, koristit će morsku vodu kao medijator.

Cilj projekta ‘SEADRION’, javljaju iz razvojne agencije Dura, je postaviti postrojenja, pratiti njihov rad te promovirati korištenje morske vode kao obnovljivog izvora energije. Sustav će se sastojati od 6 (šest) dizalica topline.

-Glavni cilj projekta je uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste more za potporu znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost sektora dizalica topline i korištenje grijanja i hlađenja temeljene na dizalici topline morske vode u Jadransko-jonskoj regiji – navodi se u priopćenju za avnost DURA-e, a ukupna vrijednost projekta je 5.562.113,11 kuna, dok je proračun za DURA-u 946.381,66 kn. Za samu opremu je, kroz amortizaciju, osiguran iznos od 515.438,96 kuna.

Grad Dubrovnik je izradio dokumentaciju za zamjenu postojećeg sustava grijanja i hlađenja u Kneževu dvoru koji odgovara potrebama ovog projekta. DURA je objavila Javnu nabavu ‘Zamjena postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku u sklopu projekta ‘Seadrion”. Nakon završetka procesa javne nabave, uslijedio je ugovor s izabranim izvođačem Tehno Elektronik d.o.o.
Planirani završetak radova je 30. lipnja 2019. godine

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževu dvoru, navode iz DURA-e, ima veliki značaj, jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnim središtima, odnosno UNESCO zaštićenom području koji će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist