Kultura

NOVI REPERTOAR ZA 2020. Na daskama teatra 11 premijernih naslova

NOVI REPERTOAR ZA 2020. Na daskama teatra 11 premijernih naslova

Novi repertoar Kazališta Marina Držića za 2020. godinu predstavljen je ovog petka na konferenciji za medije na Velikoj sceni teatra. Na Velikoj Sceni i Sceni Bursa uprizorit će se čak 11 premijernih naslova, od čega 9 samostalnih i koprodukcijskih premijera te još 2 naslova u popratnom dijelu programa. Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić ističe kako u 2020. ulaze s dobrim poslovnim rezultatima iz prošle godine.

-Možemo se pohvaliti povećanjem prihoda od prodaje ulaznica od 159 posto. Zbog toga se očekuje ambiciozian i umjetnički zanimljiv program. Bitno je promovirati domaće autorske pisce, baviti se interpretacijom i renterpretacijom komada dubrovačke književne tradicije, a isto tako i svjetskih klasika – ističe Tišljarić. Prva premijera ‘Djeca recesije’ stiže na daske teatra već idući tjedan, a nastala je u koprodukciji sa splitskom ‘Playdramom’ prema dramskom tekstu Dina Pešuta.

-Dino Pešut je suvremeni mladi pisac. Studirao sam s njime na Akademiji i drago mi je da je ostvario prve međunarodne uspjehe. Drago mi je da će dubrovačka publika vidjeti jednu takvu predstavu o kojoj će moći zasigurno puno razgovarati – rekao je Tišljarić i nastavio govoriti o novim premijernim naslovima teatra.

-Nakon toga slijedi jedan klasik koji je našoj publici jako dobro poznat, a to je ‘Kate Kapuralica’ u režiji Ivice Kunčevića. Tu su i ‘Priče iz davnina’ u koprodukciji s Kazalištem Trešnja iz Zagreba. Riječ je o predstavi za djecu i mlade te suvremenom viđenju zbirke Ivane Brlić Mažuranić. Nazivana je hrvatskim Andersenom. Dok smo osmišljavali predstavu, bilo nam je bitno da nađemo nešto novo i da ispričamo neispričanu priču o Ivani Brlić Mažuranić – kaže ravnatelj. 21. ožujka na pozornici teatra moći ćemo gledati predstavu ‘Rita Klaus’ koju rade u koprodukciji s Tanzhaus Zurich i Dancehouse Melbourne, a umjetnički predvođenu dramaturginjom Dubrovkinjom Milom Pavičević. S KMD-om će Pavičević surađivati na ukupno dva naslova. Potpisat će, naime, novi prijevod i adaptaciju Shakespeareova ‘Sna ljetne noći’. Premijeru će imati u prosincu. U Kazalištu će se izvesti i suvremeni klasik ‘Drama o Mirjani’ i ovima oko nje, autora Ivora Martinića. Riječ je o dobro poznatom piscu, prije svega u Španjolskoj i zemljama Latinske Amerike. Redateljica je Lea Anastazija Fleger. Tišljarić navodi i kako nas očekuje premijera ‘Prosidba’ Antuna Pavloviča Čehova na sceni Bursa, a u režiji Helene Petković.

-Ponosni smo i na to da ćemo u redateljskom potpisu Helene Petković gledati predstavu ‘Zlatno Libro’ u koprodukciji KMD-a i Igara. Inače, često nam se spotiče da slabo surađujemo s Igrama. Predstava će igrati u sklopu Igara u ambijentu koji ćemo tek saznati i bit će najavljen na konferenciji za medije Igara. Nakon toga će, na kraju kazališne godine, imati premijeru i na sceni Kazališta Marina Držića – rekao je. Tišljarić je naglasio kako i u ovoj godini nastavljaju s gostovanjima. Nada se da će se u ovoj godini ‘moći suvislo i pametno moći razgovarati o budućnosti ovog kazališta i nekim novim smjerovima u kojima može ići’.
Teatar je proteklu godinu završio gostovanjima, a ovu novu 2020., također počinje gostovanjima, rekao je glasnogovornik KMD-a Žarko Dragojević. Ovaj petak i subotu imaju gostovanja Teatra Gavran s jednim od najizvođenijih djela – ‘Sve o muškarcima’.

-Imat ćemo puno zanimljvih stvari koje nam dolaze. Sve suradnje i koprodukcije, ali i obrazovni program za djecu i mlade, sve su ono čemu smo težili, ali i čemu dalje težimo. Privukli smo veliki broj publike te brojne ljude koji možda nisu išli prije u Kazalište. Drago nam je da se taj velik interes ponovno pojavio. S ovih ćemo 11 naslova nastaviti u tom nizu – rekao je glasnogovornik KMD-a.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist