Aktualno

Novi propis IMO 2020 vodi ka sve strožijem kažnjavanju pomoraca

Novi propis IMO 2020 vodi ka sve strožijem kažnjavanju pomoraca

Sindikat pomoraca Nautilus International zabrinut je da bi novi propis o ograničenju emisije sumpora IMO 2020 mogao dovesti do kaznene odgovornosti časnika u slučaju nepoštivanja zakona, a pozvao je i brodske operatere da osiguraju visoku razinu obuke i pripreme prije stupanja ovog propisa na snagu.

„Iako čvrsto podržavamo korake ka poboljšanju ekološke uspješnosti brodarske industrije, jasno je da IMO 2020 pomorcima nameće ogroman novi teret, kako u pogledu radnog opterećenja, tako i zbog izlaganja potencijalno velikim kaznama i kaznenim presudama“, rekao je tehnički direktor Nautilusa David Appleton.

“Važno je da brodarske kompanije učine sve što mogu kako bi svojim kapetanima, časnicima i posadama osigurale obuku i resurse potrebne za osiguranje poštivanja novih pravila.”

Sindikat je ukazao na slučaj kruzera „Azura“, kompanije P&O: Francuske vlasti novčano su kaznile američkog zapovjednika broda za više od 110 000 dolara zbog navodnog viška sumpora u gorivu od 0,18 postotnih bodova (1,68 % u zoni sumpora od 1,5%). Oko 90.000 dolara kazne dodijeljeno je operateru plovila, ali je razlika naplaćena kapetanu osobno, piše Pomorac.net.

Nautilus je zabrinut kako će sa stupanjem na snagu uredbe o ograničenju emisije sumpora u industriji na 0,5% 1. siječnja iduće godine članovi posade biti izloženi dodatnoj odgovornosti ako se operator odluči izbjeći propise ili ako im se pruži neadekvatna obuka.

“To su složeni zahtjevi, sa složenim i višebrojnim mehanizmima primjene, a naše članove treba zaštititi od prijetnji sudskim postupcima koji proizlaze iz nenamjernog kršenja pravila”, rekao je Nautilus. “Nautilus će kao i uvijek podržavati članove koji su izloženi neosnovanoj kriminalizaciji, a važno je i da kontaktiraju Uniju ukoliko ih uprava prisiljava da varaju na bilo koji način.”

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist