Natrag
24.4.2019 12:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

NOVI PROJEKT LOKRUMA Posjetite prvu dubrovačku karantenu

6.8.2014 @ 19:57 Dulist Zanimljivosti
7;7

Podijelite:

Lokrumski lazaret će nakon dugo vremena biti otvoren za posjetitelje.

I to već od ponedjeljka, 11. kolovoza. Na ovaj će način jedinstveni djelić slavne dubrovačke povijesti i prva dubrovačka karantena biti dostupna za sve posjetitelje u radnom vremenu rezervata.

Kompleks lazareta građen je između 1534. i 1557. godine po nalogu Senata Dubrovačke Republike, radi zaštite od zaraznih bolesti.
Kvadratičan tlocrt Lazareta omeđen je dvostrukim zidom. Glavna ulazna vrata (danas zazidana) na sjevernom su zidu i nad njima je 1557. uklesan natpis o gradnji. S unutarnje strane nižu se parovi nastamba za trgovce, pomorce i putnike. Lazaret nikad nije bio dovršen, jer je Republika potkraj 16. st. iz strategijskih razloga odustala od gradnje.

Čvrsto građeni Lazaret mogao je poslužiti kao osvajačko uporište, pa su Dubrovčani započeli gradnju nove karantene na Pločama, u blizini grada. Godine 1647. dio Lazareta je po nalogu Senata srušen, a njegovim su kamenjem učvršćeni gradski bedemi.

– Posjetite Lokrum od sljedećeg tjedna i pogledajte nepravedno zanemareni dio dubrovačke graditeljske baštine – pozivaju iz Rezervata Lokrum.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana