Zanimljivosti

NOVI PROJEKT LOKRUMA Posjetite prvu dubrovačku karantenu

NOVI PROJEKT LOKRUMA Posjetite prvu dubrovačku karantenu

Lokrumski lazaret će nakon dugo vremena biti otvoren za posjetitelje.

I to već od ponedjeljka, 11. kolovoza. Na ovaj će način jedinstveni djelić slavne dubrovačke povijesti i prva dubrovačka karantena biti dostupna za sve posjetitelje u radnom vremenu rezervata.

Kompleks lazareta građen je između 1534. i 1557. godine po nalogu Senata Dubrovačke Republike, radi zaštite od zaraznih bolesti.
Kvadratičan tlocrt Lazareta omeđen je dvostrukim zidom. Glavna ulazna vrata (danas zazidana) na sjevernom su zidu i nad njima je 1557. uklesan natpis o gradnji. S unutarnje strane nižu se parovi nastamba za trgovce, pomorce i putnike. Lazaret nikad nije bio dovršen, jer je Republika potkraj 16. st. iz strategijskih razloga odustala od gradnje.

Čvrsto građeni Lazaret mogao je poslužiti kao osvajačko uporište, pa su Dubrovčani započeli gradnju nove karantene na Pločama, u blizini grada. Godine 1647. dio Lazareta je po nalogu Senata srušen, a njegovim su kamenjem učvršćeni gradski bedemi.

– Posjetite Lokrum od sljedećeg tjedna i pogledajte nepravedno zanemareni dio dubrovačke graditeljske baštine – pozivaju iz Rezervata Lokrum.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist