Hrvatska

NOVI PRAVILNIK Čak 97 tisuća brodica do lipnja mora na ‘tehnički’

Prema novom Pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama, do prvog lipnja vlasnici plovila dužih od sedam metara ili motora snage veće od 15 kW (20 KS) moraju se obvezno javiti na tehnički pregled, a za kraća plovila i manje snage rok će biti naknadno određen, donosi pomorac.net. Takvih brodica je 97 tisuća, ističe se u napisu, a Pravilnik je komentirao i Damir Višić, sudski vještak za pomorski promet.

– Pravilnik iziskuje da netko svakih pet ili deset godina mora obaviti taj pregled, a nije uopće jasno što znači izvlačiti brod na suho u svrhu tog pregleda. To se uglavnom radi kod kupoprodaje broda, kad provjeravamo je li brod negdje oštećen, ali tada nije u pitanju njegova sposobnost za plovidbu, već vrijednost broda, cijena plovila i radova koji se na njemu moraju obaviti.  Osim toga, ljudi koji imaju brod, sigurno neće njime izići na more bez nužne opreme – reći će među ostalim Višić, koji dodaje kako Pravilnik ne slijedi europsku praksu.

Redovni pregled brodica/čamaca, čija starost ne prelazi 20 godina, obavlja se: svake dvije godine za brodice/čamce za gospodarske namjene i javne brodice/čamce; a svakih pet godina za brodice/čamaca za osobne potrebe duljine trupa veće od 7 metara ili snage porivnog uređaja većeg od 15 kW ako su opremljene sanitarnim čvorom i/ili kuhinjom s ugrađenim plinskim trošilom, predviđene za višednevni boravak na moru, opremljene ugrađenim porivnim strojem, imaju ugrađeni spremnik benzinskog goriva.

Više o detaljima Pravilnika pročitajte ovdje.

Pročitajte još

‘VIDIM DA SE BAUK PREPAO’ Plenković nositelj HDZ-ove liste u prvoj jedinici

Dulist

Odgađa se sezonsko povećanje cijena u trajektnom putničkom prijevozu

Dulist

ZBOG KORONAVIRUSA Od ožujka se manje gradi!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija