Hrvatska

NOVI PRAVILNIK Čak 97 tisuća brodica do lipnja mora na ‘tehnički’

NOVI PRAVILNIK Čak 97 tisuća brodica do lipnja mora na 'tehnički'

Prema novom Pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama, do prvog lipnja vlasnici plovila dužih od sedam metara ili motora snage veće od 15 kW (20 KS) moraju se obvezno javiti na tehnički pregled, a za kraća plovila i manje snage rok će biti naknadno određen, donosi pomorac.net. Takvih brodica je 97 tisuća, ističe se u napisu, a Pravilnik je komentirao i Damir Višić, sudski vještak za pomorski promet.

– Pravilnik iziskuje da netko svakih pet ili deset godina mora obaviti taj pregled, a nije uopće jasno što znači izvlačiti brod na suho u svrhu tog pregleda. To se uglavnom radi kod kupoprodaje broda, kad provjeravamo je li brod negdje oštećen, ali tada nije u pitanju njegova sposobnost za plovidbu, već vrijednost broda, cijena plovila i radova koji se na njemu moraju obaviti.  Osim toga, ljudi koji imaju brod, sigurno neće njime izići na more bez nužne opreme – reći će među ostalim Višić, koji dodaje kako Pravilnik ne slijedi europsku praksu.

Redovni pregled brodica/čamaca, čija starost ne prelazi 20 godina, obavlja se: svake dvije godine za brodice/čamce za gospodarske namjene i javne brodice/čamce; a svakih pet godina za brodice/čamaca za osobne potrebe duljine trupa veće od 7 metara ili snage porivnog uređaja većeg od 15 kW ako su opremljene sanitarnim čvorom i/ili kuhinjom s ugrađenim plinskim trošilom, predviđene za višednevni boravak na moru, opremljene ugrađenim porivnim strojem, imaju ugrađeni spremnik benzinskog goriva.

Više o detaljima Pravilnika pročitajte ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist