Hrvatska

NOVI POREZI I REZANJE DODATAKA NA PLAĆE Evo Vladinog novog paketa mjera!

Milanović u Kuparima

Vlada Zorana Milanovića usvojila je o paket mjera koje bi trebale reducirati deficit državnog proračuna. Mjere za provedbu fiskalnog pravila, odnosno za smanjenje proračunskih rashoda, uključuju nove poreze, ali i rezove dodataka na plaću u javnom sektoru.

Uvode se tako o dva nova poreza: porez na kamate na štednju po stopi od 12 posto trebao bi se uvesti već od iduće godine, a u 2016. Vlada želi uvesti i porez na nekretnine.
Dodataka na plaću ima 367, Vlada ih želi rezati
Također, planirane su i izmjene sustava olakšica poreza na dobit. Od oporezivanja će biti izuzet samo dio dobit koji se reinvestira. Ministar financija Boris Lalovac želi reformirati i dodatke na osnovnu plaću u javnom sektoru na način da bi se neki dodaci ukidali, što bi dovelo do smanjenja plaća. Dodataka na plaću trenutno ima 367, a vladajući smatraju da je to previše.
– Tu ima prostora za uštede. Mi pripremamo rebalans i kada prijedlog bude gotov, onda ćemo vam moći reći nešto više – kazao je novinarima na Markovom trgu potpredsjednik Vlade Branko Grčić, te obećao da se u plaće i mirovine neće dirati, ali sve ostalo je podložno rezovima.
– Teško je procijeniti koliko se na dodacima može uštedjeti, ali sigurno se može ostvariti milijardu kuna uštede. Mogu li se razvrgnuti kolektivni ugovori? Sve se može. Pitanje je samo zašto nitko nije o tome vodio računa dvadeset godina – kaže ministar poduzetništva Gordan Maras.
Oporezivanje kamata na štednju državi bi tako trebalo povećati godišnje prihode za 300 milijuna kuna. Od oporezivanja će biti izuzeta stambena štednja. Uvođenje promjena u oporezivanje dobiti bi trebali proračunske prihode povećati za 500 milijuna kuna.
Vlasnici eko vozila imat će popust na cestarinu
Vlada se odlučila baciti u poticanje bezgotovinskog plaćanja na autocestama. Donesena je tako odluka da će na naplatnim kućicama biti manje traka za plaćanje u gotovini, a povećat će se broj traka za elektroničku naplatu.
Također, odlučeno je da će vlasnici ekološki prihvatljivijih vozila imati popust na cestarinu. – Što je vozilo ekološkije, to je moguć veći popust – rekao je na sjednici Vlade ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.
Odobrena jamstva za brodogradnju i sufinanciranje prijevoza učenika
Vlada je na sjednici donijela kriterije subvencioniranja javnog prijevoza za učenike, ali i jamstvo za Brodosplit te za Brodotrogir.
Brodosplit će dobiti jamstva u iznosu od 19 milijuna kuna za izgradnju broda betonare, dok će Brodotrogir dobiti jamstva za dva broda ukupne vrijednosti 60 milijuna i 200 tisuća dolara.
Na sjednici su doneseni kriteriji o sufinanciranju troškova javnog prijevoza za učenike srednjih škola do kraja godine. Iz proračuna će se od rujna do prosinca ove godine učenički prijevoz sufinancirati s 90 milijuna kuna.
Podsjetimo ministar obrazovanja Mornar spomenuo je da će se na toj stavci štedjeti, pa ga je onda napala nova stranka Radimira Čačića, da bi na kraju sumnje otklonio potpredsjednik Vlade Ivan Vrdoljak
– Nitko u Vladi nije postavio pitanje da li ukidamo te subvencije, nitko nije izgubio kompas, točno znamo što radimo i nije nam prioritet stjecanje političkih zasluga na tjednoj ili dnevnoj temi nego napraviti posao za te ljude – rekao je Vrdoljak.

Index.hr

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist