Kultura

NOVI BROJ ČASOPISA DUBROVNIK Od ‘Ogrebotine’ do ‘Afganistanskog kuhara’…

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku u srijedu je predstavio novi broj svog časopisa za književnost i znanost Dubrovnik br. 1/2018.

Uvodne tematske stranice časopisa posvećene su obilježavanju 700. godišnjici neprestanog djelovanja Ljekarne Male braće u Dubrovniku. Objavljen je dio radova sa simpozija 700. godina ljekarništva u Dubrovniku održanog u studenom prošle godine s radovima Andreasa S. Zieglera, Stipe Nosića, Josipa Sopte, Nede Kovačić, Rine Kralj-Brassard, Slavice Stojan, Pavice Obuljen, Ljiljane Betice Radić, Jadranke Šeparović Hanževački i Marije Bagović Lučić te pjesma Nevještu ljekaru Đura Hidže. U rubrici Baština Franko Oreb piše o Odjeku Viške bitke (1866.)u pjesmi i glazbi a Sanja Žaja Vrbica i Nikolina Vukanović Urljević o Oglašavanju i prodaji namještaja u Dubrovniku na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Mario Kopić objavljuje prijevod filozofijskog eseja O Jedinstvenosti Emmanuela Levinasa. Objavljen je i prvi hrvatski prijevod proze Mještace Lea Lipskog i proza Afganistanski kuhar Isabelle Feimer.

Središnji dio časopisa posvećen je pjesniku Mihu Monaldiju (1540.-1592.) i njegovim Prigodnim sonetima koje je preveo Tonko Maroević. ‘Sonetna prepiska Miha Monaldija svakako nudi lijep uvid u dubrovački renesansni ambijent, u društvenu elitu i oblike zahtjevne pismenosti’ – ističe u bilješci Tonko Maroević. U novom broju Dubrovnika objavljena je i nagrađivana drama Ogrebotine Olje Lozice, dramaturginje i redateljice koja je u Kazalištu Marina Držića ostvarila zanimljive autorske projekte (Prasac koji gleda u sunce, Divan dan). I novi Album preporučuje se do sada nepoznatim fotografijama dubrovačkog vremeplova. U rubrici Spomenar objavljeno je po svemu vrijedno podsjećanje na teatrologa, redatelja, književnika i prevodioca Marka Foteza, jednog od utemeljitelja Dubrovačkih ljetnih igara i redatelja koji je, nakon 400. godina, prvi režirao Dunda Maroja. Tekst Jelene Lužine detaljno i pedantno prati posebice Fotezove dubrovačke godine, ljeta od Igara, njegov umjetnički suživot s glumicom Marijom Crnobori, njegov teatrološki, redateljski, književni i svekoliki umjetnički trag koji obvezuje uz nekoliko do sada nepoznatih fotografija Marka Foteza u Dubrovniku koje svjedoče njegove ljetne kazališne snove koje, i nakon toliko godina, i danas prepoznajemo u programima Dubrovačkih ljetnih igara. Završne stranice časopisa posvećene su osvrtima na znanstvenu i književnu aktualnu produkciju dubrovačkog predznaka uz kroniku rada Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 2017. godine i spomen na Anicu Kisić (1940.-2017.) i Iva Perića 81930.-2018.)

Časopis su, u čitaonici Narodne knjižnice Grad, predstavili fra Josip Sopta koji je govorio o časopisnom štivu posvećenom Ljekarni Male braće, Jasenka Maslek koja je analitički i pregledno predstavila pjesništvo i životne tragove Miha Monaldija i Davor Mojaš koji je informirao o ostalom raznovrsnom štivu prvog ovogodišnjeg Matičinog broja časopisa Dubrovnik 1/2018.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

DRAMITI ILI NE DRAMITI? ‘Ukroćena goropadnica’ dramske družine Dubrovačkih knjižnica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija