DuList INKultura

Novi album Nikole Breškovića odiše dubrovačkim mediteranskim jazzom

Novi album Nikole Breškovića odiše dubrovačkim mediteranskim jazzom

Nikola Brešković, naš poznati kontrabasist već godinama živi i radi, ili bolje rečeno uživa u svom radu, u najromantičnijem gradu na svijetu – Parizu. Već i prije oduševio nas je svojim projektom NickBresco, a nedavno je upravo pod ovim umjetničkim imenom snimio i novi album, pod nazivom ‘A Troubadour in Paris’.

Nikolu je život odveo u Pariz 2009. godine i otad neprestano stvara nove projekte, svira, otkriva bezbrojne nove lokacije koje skrivaju mistični svijet jazza, onog pravog, pariškog. Tim tragom, nastao je i ovaj album koji ipak u sebi nosi dašak Dubrovnika. Nikola nam je rado otkrio kako je teklo snimanje, a na opuštenim fotografijama uživamo i u atmosferi iz studija.

– Album ‘A Troubadour in Paris’ snimljen je u mitskom pariškom glazbenom studiju Meudon, mjestu fantastične akustike, gdje su snimali legendarni jazz glazbenici. Nabrojat ću samo neke od njih – Chet Baker, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan je tu snimila legendarnu verziju pjesme ‘Misty’, potom Billie Holiday… Da, u Studio de Medoun snimao je i Avishai Cohen, kotrabasist koji je nastupio na prošlogodišnjim Igrama – priča nam Nikola, dodaje i detalje o svom albumu.

Na albumu legendarni glazbenici
– Snimio sam deset kompozicija koje su uglavnom spoj modernog i klasičnog jazza, ali i našeg mediteranskog, dubrovačkog jazza koji se osjeća u mom glasu. Kompozicije su prearanžirane kako bi dobile na originalnosti. Htio sam dobiti retro album s primjesama popa u strukturi kompozicija – ističe. S Nikolom su na albumu i neki zaista legendarni glazbenici – francuski bubnjar Charles Benarroch, pijanist Roger Dourox – poznat po svom studijskom radu s drugim glazbenicima, dok je Nikola snimio vokal i kontrabas.

Promocija albuma, priča nam dalje, odvila se u legendarnom Sunset Sunside jazz klubu, jednom od pet najboljih klubova u Europi i svijetu. Na promociji su bili glazbenici svjetskog glasa, poput bubnjara Al di Meole kojeg ne treba posebno predstavljati…

– Između snimanja albuma, na europskom Jazz Radiu proglašen sam hrvatskim fenomenom jazza i senzacijom, odnosno velikom nadom u svijetu jazza u Europi, ‘rising star’ – ističe dodajući kako ga to čini iznimno ponosnim. A mi mu na tome od srca čestitamo! Tu je i još jedna velika stvar – nastup na jednom od najvećih jazz festival Europe, Jazz sur la Seine, gdje nastupa više od 400 glazbenika iz cijelog svijeta. No, Nikola ne staje tu – iz dana u dan smišlja nove projekte, pjesme, ideje o kojima će, vjerujemo, biti riječi i puno dalje od Pariza ili Dubrovnika!

Ulazak u svijet novog stila sviranja Kako je nastao Nick Bresco projekt?

Godine 2009. započeo sam s projektom Nick Bresco, te sam izdao i jedan pilot album s obradama Sinatre i sličnih umjetnika, ušao u taj stil sviranja. Nakon toga, u Parizu sam počeo odlaziti na različite talent showove, gdje sam ostvario i uspjeh. Na KOWOK talent showu osvojio sam prvu nagradu za interpretaciju i pjevanje s kontrabasom, pjesmu Roxanne. Također, osvojio sam i drugu nagradu na supertalent showu ‘+2talents’ gdje sam pjevao ‘Smile’ od Charlina Chapliea. Zabavno je odlaziti na showove, dosta se toga nauči, a i stvara se određena publika koja te kasnije prati – rekao nam je Nikola prije nekoliko godina u opširnom razgovoru za DuList.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist