Grad

NOVE STUDIJE Evo zašto Lokrum ima europski značaj

U Gradskoj vijećnici ovog utorka predstavljena je vrtna studija posvećena Benediktinskom samostanu i Maksimilijanovu ljetnikovcu na otoku Lokrumu.

Na predavanju su studije predstavljali doc. dr. sc. Mara Marić krajobrazne arhitekture te povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen.

-Danas smo predstavljali vrtnu studiju za vrtove koji se nalaze u tom kompleksu Benediktinskog samostana i nikad dovršenog Maksimilijanovog ljetnikovca. To je bilo jedno opsežno terensko i arhivsko istraživanje u kojem smo pokušali definirati ostatke benediktinske faze. Na temelju koje smo ustvrdili da je najznačajniji sloj, koji je još uvijek prepoznatljiv u prostoru, onaj nadvojvode, a kasnije, meksičkog cara Maksimilijana. Maksimilijan je zaslužan za sve glavne linije koje danas nalazimo u vrtnom prostoru, uz njega su poznati habsburški dvorski vrtlari bili sukreatori njegova Lokrumskog perivoja – ispričala je Marić.

-Naravno da su još uvijek najvidljivija dva sloja na Lokrumu Benediktinski i Maksimilijanov. Možemo reći slobodno reći da je Lokrum od Europske i svjetske važnosti po svojoj važnosti i svojoj kvaliteti, te ga treba postavljati u takav kontekst. Ne možemo ni shvatiti kolika je iznimna vrijednost ne samo ljudi u koji su surađivali s Maksimilijanom u projektiranje i održavanje Lokruma, već i koliko je Lokrum važan za razvoj historicističkog stila i visoke kulture održavanja parkova ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi – poručio je Viđen.

Kako je izgledalo samo predavanje pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PROJEKT ‘POŠTUJMO GRAD’ Franković pozvao turističke vodiče na suradnju

Dulist

Glazba dubrovačkih ljetnikovaca oduševila koncertnu publiku u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija