Aktualno

Novac i politika presudili MESEURU

Novac i politika presudili MESEURU

 
Što se dogodilo s međunarodnim projektom MESEURO – europskom zakladom za suradnju na Mediteranu, koji je po ideji Europskog parlamenta na više razina trebao povezati mlade diplomate i znanstvenike na brojnim projektima suradnje država članica Europske unije i zemalja Mediterana, a sjedište mu je, prema davnoj želji gradonačelnika Andra Vlahušića, trebalo biti baš u Dubrovniku?

Podsjetimo, taj projekt prvi put je službeno spomenut još sredinom listopada 2011. godine na sastanku gradonačelnika Andra Vlahušića i ravnatelja Diplomatske akademije pri Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mladena Andrlića. Tada je otvorena mogućnost pokretanja ove inicijative baš u Dubrovniku, čime bi se ispunila davna zamisao našeg gradonačelnika. On je, naime, nebrojeno puta iskazao želju da Dubrovnik bude sjedište jedne europske institucije.
 
'Novi intelektualni kapital'
 
Točnije, Dubrovnik je trebao biti središte projekta stvaranja svojevrsnog centra izvrsnosti mladih diplomata posvećenih suradnji Europske unije i mediteranskih zemalja. U tom centru, kroz predavanja, radionice i konferencije, rađao bi se i razvijao 'novi intelektualni kapital' u kojem bi mladi diplomati i polaznici postdiplomskih studija iz područja međunarodnih odnosa zajedno s odborima Europskog parlamenta i Europske komisije raspravljali o temama iz područja proširenja EU i odnosa s drugim mediteranskim državama te 'pronalazili modele njihova rješavanja koji bi potom zaživjeli u praksi zbog izravne veze između akademskih i izvršnih institucija'. Također, Grad se obvezao biti logistička potpora svim budućim sastancima projekta MESEURO. Zapravo, postao bi jedna od podružnica, uz Kairo, Rim…

– Budući da će se MESEURO baviti odnosima između država članica Europske unije i drugih mediteranskih zemalja Dubrovnik je s bogatim povijesnim naslijeđem odmah prihvaćen kod nadležnih institucija Europske unije – objavili su tada u priopćenju iz gradske uprave.
Kao nositelj projekta navedeni su Grad Dubrovnik, Sveučilište u Zagrebu, Diplomatska akademija MVPEI-a i Unija euro-mediteranskih sveučilišta EMUNI, sve uz podršku Europskog parlamenta, čiji je tadašnji podpredsjednik Gianni Pitella i inicirao osnivanje inicijative.

Okvirni sporazum svih dionika u programu potpisan je mjesec dana kasnije u Bruxellesu, a projekt su idejni tvorci namjeravali kandidirati i za sufinanciranje kroz programe EU. Najavljeno je tada u Bruxellesu kako će MESEURO biti otvoren za suradnju i sa sudionicima iz Afrike, Azije, pacifika, SAD-a i Južne Amerike. Gradonačelnik Vlahušić bio je posebno zadovoljan.

– Naša se želja ispunila, Dubrovnik i Hrvatska postaju europsko središte, susret Sredozemlja i Europe – rekao je Vlahušić. Ipak, na kraju je krajem svibnja 2012. godine u Dubrovniku održana tek jedna radionica. Postavlja se stoga logično pitanje – zašto je projekt zamro?
– Grad Dubrovnik potpisao je sporazum o razumijevanju sa zakladom Meseuro, kojim smo se obvezali podupirati zakladu i biti domaćini njihovim projektima i redovitim događanjima o mediteranskoj i europskoj suradnji na temu energetike, okoliša i financija. Do ovog trenutka, zaklada nije imala nijedan konkretan projekt niti je za ijednu zamisao tražila potporu Grada. O eventualnoj suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i MVEP-om nemamo saznanja – odgovorili su nam iz gradske upravu te nam preporučili da se o svemu raspitamo kod tvorca ideje, zastupnika u Europskom parlamentu Giannija Pittelle. Gospodinu Pittelli uputili smo upit, ali ni nakon mjesec dana nismo dobili tražene odgovore. Jednako tako smo ostali bez odgovora i iz Unije euro-mediteranskih sveučilišta EMUNI sa sjedištem u slovenskom Portorožu. Sa Sveučilišta u Zagrebu samo su nam prenijeli stav rektora Alekse Bjeliša, koji nas je zamolio, 'ako se na projektu MESEURO nije ništa napravilo, da se obratimo Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija'. To smo i učinili, međutim do zaključenja broja nismo dobili službeni odgovor, a još smo manje sreće imali u Diplomatskoj akademiji pri tom ministarstvu.
 
'Svi peru ruke'
 
Ipak, ono što smo od izvora bliskog ministarstvu neslužbeno uspjeli saznati jest da je projekt MESEURO u zastoju zbog financijske krize.
– Nije ni čudo što vam se nitko ne želi očitovati o ovom, inače dobro zamišljenom projektu. Svi nekako peru ruke, sad više ne žele imati posla s tom inicijativom. Svi partneri koji su tako znakovito potpisali sporazum sad su odjednom nestali. Navodno se projekt trebao nastaviti i u ovoj godini, ali kako je nositelj projekta EMUNI u velikoj krizi, ponajprije financijskoj, ništa se nije održalo – kaže nam sugovornik.

– Iskreno govoreći, u sve se to vrlo lako 'uvalila' politika. Teme tog projekta trebale su biti diplomacija, to je trebalo biti mjesto suradnje mladih diplomata i znanstvenika. Na primjer, tema Arapskog proljeća ili dugogodišnjeg konflikta Izraela i Palestine, tu su stavovi u politici nepomirljivi – ističe naš sugovornik.
MESEURO, projekt nazvan prema laganom i toplom vjetru koji puše s jugoistoka, tako se simbolički razbio na obroncima balkanskih planina, gdje su mu sudbinu očito zapečatili novac i politika. Je li tome kriv Bruxelles, Portorož, Zagreb ili Dubrovnik, zapravo je manje bitno. Grad Dubrovnik propustio je priliku zaista i postati središte jedne europske institucije. Nadajmo se, barem zasad.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist