Natrag
24.3.2019 02:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

NOVA VATERPOLSKA PRAVILA Šest igrača, manja lopta, kraći teren!

7.8.2014 @ 7:44 Dulist Sport

Podijelite:

Iz Istanbula, gdje se upravo održava FINA Svjetsko prvenstvo za juniore, stižu i novosti u pogledu pravila vaterpolske igre s ciljem moderniziranja vaterpola i veće atraktivnosti za gledatelje.

Konkretno, riječ je o sljedećim izmjenama pravila:

– Sastavi će se smanjiti s 13 na 11 igrača po momčadi – FINA smatra da će se na taj način proširiti baza kompetitivnih zemalja na velikim natjecanjima (Primjena ovog pravila je najizglednija)
– Dužina terena će biti smanjena na 25 metara za razliku od sadašnjih 30 – ova promjena bi trebala smanjiti vrijeme tranzicije obrana – napad, čime bi igra dobila na brzini i atraktivnosti
– U polju će igrati 6 igrača, umjesto sedam – ova promjena je posljedica skraćenja terena kako bi igrači još uvijek imali dovoljno prostora za kretanje
– Smanjit će se veličina lopte – ova bi promjena trebala osigurati više golova i atraktivnost u napadu

Nova pravila već su i ranije testirana, ali se neće primjenjivati u službenim seniorskim natjecanjima barem do 2017. godine. Zato će se do tada provesti dodatna testiranja na europskim i svjetskim natjecanjima mlađih kategorija. Najprije na Svjetskim juniorskim prvenstvima u meksičkoj Guadalajari 2015. i Budvi 2016. godine, gdje bi se trebali uočiti eventualni nedostaci novih pravila. Konkretnije informacije su najavljene do kraja ove kalendarske godine.

Izvor: Jug.hr

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana