Zanimljivosti

NOVA UDRUGA ‘DUSAB’ Telefonski savjeti o Alzheimeru

umirovljenici

Dubrovnik je dobio novu udrugu. Riječ je o Dubrovačkoj udruzi skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija – ‘DUSAB’, na čijem je čelu kao predsjednik Pero Kalinić.

Netom nakon osnivanja i registracije udruga je započela sa telefonski savjetodavnim servisom u kojem sudjeluju medicinski stručni članovi DUSAB-a, a to su dr. Denis Čerimagić, dopresjednik DUSAB-a i voditelj savjetodavnog odbora, dr. Grilec (psihijatar) i dr. Lopižić (klinički psiholog). Kako javljaju iz udruge, svi skrbnici i članovi obitelji bolesnika različitih demencija mogu nazvati broj 020 431 534 svakog radnog utorka između 14 i 15 sati za stručni savjet.

Alzheimerova bolest najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, a svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. U svijetu približno 35,6 milijuna osoba ima demenciju, a procjenjuje se da će do 2050. godine taj broj narasti na više od 115 milijuna. U Hrvatskoj procijenjeni broj osoba sa srednjom i teškom demencijom iznosi više od 80 tisuća, a u Dubrovniku, po statistikama krovne organizacije Hrvatska Udruga Alzheimore bolesti, ima 2364 bolesnika.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist