Hrvatska

NOVA ‘ŠKOLSKA SHEMA’ Besplatno voće, povrće i mliječni proizvodi hrvatskim učenicima

NOVA 'ŠKOLSKA SHEMA' Besplatno voće, povrće i mliječni proizvodi hrvatskim učenicima

Na savjetovanju s javnošću novi je model Školske sheme koji će se primjenjivati od jeseni.

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, prema novom modelu, umjesto škola, osnivači školskih ustanova (jedinice lokalne ili regionalne samouprave te druge pravne ili fizičke osobe) će iskazivati interes za sudjelovanje u Shemi čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu.

Novim modelom proširuje se i lista prihvatljivih proizvoda pa će uz breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu školarci dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu crni korijen, celer, rotkvu i sl., a u mliječnih proizvoda uvodi se i mlijeko za piće bez laktoze.

Shema školskog voća se provodi od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U prošloj (2017./2018.) školskoj godini u Školskoj shemi je sudjelovalo 1.060 škola, 401.800 učenika i 104 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.

– Školska shema važan je čimbenik stjecanja zdravih prehrambenih navika naše djece. Osim besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda ova Shema ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane. Djeca su najvažnija, pa je putem Sheme školama omogućeno iskoristiti prednosti kratkog lanca opskrbe kako bi naši školarci imali najsvježije i najkvalitetnije domaće proizvode – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U razdoblju od 25. kolovoza do 25. rujna 2018. godine na internetskoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju bit će objavljen Javni poziv na kojemu će osnivači škola moći iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi. Dobavljači će moći iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi na Javnom pozivu tijekom cijele školske godine. Razdoblje provedbe Školske sheme pomaknut će se za mjesec dana te će škole moći započeti s raspodjelom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od 15. listopada 2018. godine.

Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda odvijat će se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe Školske sheme. Novim modelom Školske sheme predviđeno je da će:

• škole odabirati dobavljača, ugovarati nabavu, imati mogućnost odabrati kvalitetne proizvode iz lokalnog okruženja, moći nabavljati svježe sezonsko voće i povrće, te raspodijeliti učenicima najkvalitetnije voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode

• osnivači škola iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi na Javnom pozivu i podnositi zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kako Shema funkcionira?
Od školske godine 2017./2018. započela provedba Školske sheme, koja je objedinila dotadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama. U Školsku shemu uključeni su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske. Škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača. Dobavljači isporučuju voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Školske sheme odvija se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe Školske sheme.

Izvor: Ministastvo poljoprivrede
Foto: DuList ilustracija

Pročitajte još

Peđa Grbin: ‘Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

Dulist

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića

Dulist