Zanimljivosti

NOVA SIM KARTICA Zbogom roamingu

NOVA SIM KARTICA Zbogom roamingu

Izraelska startup tvrtka Cell Buddy želi stati na kraj roamingu i omogućiti korisnicima da svoj telefon pomoću njihove SIM kartice i prigodne aplikacije prijave na bilo koju mrežu kao lokalni uređaj, uslijed čega će svugdje plaćati pozive po lokalnoj tarifi.

Sustav funkcionira na taj način da na svojem telefonu opremljenom "univerzalnom" SIM karticom, u stranoj zemlji pokrenete Cell Buddy aplikaciju koja u sebi ima pohranjene sve svjetske teleoperatere, potom izaberete lokalnog operatera kojeg želite koristiti i potom se vaš telefon pretvara u lokalni uređaj, omogućujući vam razgovaranje po lokalnoj tarifi, čime ćete zaobići sustav roaminga koji vam je vjerojatno više puta u životu digao živac, jer predstavlja jednu od najbezobraznijih "usluga" koje postoje u svijetu telekomunikacija.

Jedini problem s ovim izraelskim sustavom je u tome što njihova SIM kartica i aplikacija rade samo s otključanim telefonima, što znači da Cell Buddy nećete moći koristiti ako imate zaključani uređaj koji ste dobili uz ugovornu obvezu s nekim od teleoperatera.
Izraelska tvrtka kaže kako se SIM kartica nalazi u zadnjoj fazi testiranja, pa bi se njihov servis trebao pojaviti na tržištu tijekom iduće godine. Cijena usluge će u čitavom svijetu iznositi 44 eura (336 kn) godišnje, piše vidi.hr

Inače, od iduće godine bi u svim zemljama Europske unije roaming trebao značajno pojeftiniti, a europarlamentarci se već duže vremena spremaju i da ga potpuno ukinu za sve države članice EU, no o tom potom.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist