Kultura

NOVA SEZONA U TEATRU Slobodan ulaz na premijeru ‘Žene bombe’!

NOVA SEZONA U TEATRU Slobodan ulaz na premijeru 'Žene bombe'!

U prostorima Kazališta Marina Držiža održana je ovog utorka konferencija povodom nove kazališne sezone. Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić najavio je što nas tijekom iduća dva mjeseca čeka u dubrovačkom teatru.
-Mislim da ‘Ledu’ Miroslava Krleže ne treba posebno najavljivati. To će sigurno biti vrhunac dramske sezone u teatru. Svatko se na neki način tijekom svoga obrazovanja susreo s Krležom. Drago mi je da HNK Šibenik dolazi u našu kuću s ovom predstavom. To je i vrsta najave velike koprodukcije koju ćemo raditi s HNK Šibenik u sljedećoj sezoni, no o tome ćemo vas naravno obavijestiti. U glavnim ulogama su Ivana Gulin, pomladak u našem ansamblu, Franka Klarić, Boris Vrtan i Luka Dragić – rekao je ravnatelj. ‘Leda’ će se na kazališnim daskama odigrati 26. rujna.
Za tri dana nas očekuje premijera ‘Žene bombe’ autorice Ivane Sajko koja će zaživjeti na Velikoj Sceni unutar glazbeno-scenskog projekta u režiji Paola Tišljarića. Izvest će je članica umjetničkog ansambla KMD-a Srđana Šimunović te glazbenici Filip Merčep i Alex Brajković. Srđana Šimunović rekla je nešto više o ‘Ženi bombi’.
-Iznimno mi je drago što mogu najaviti tekst Ivane Sajko koji je napisan 2004. godine. Ivana Sajko je perjanica suvremenog dramsko teskta u Hrvata. Nagrađivana je brojnim nagradama, ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Prevedena je na deset jezika. U svojim dramama pa i u ‘Ženi bombi propituje sve ono što bi bilo postavljeno tako kako jest, aristotelovski. Ne postoji sukob lica, već žene i njene svijesti i onoga što se događa u njenoj glavi prije nego što će izvršiti teroristički čin – rekla je Šimunović. Ženska lica, kaže, teško dolaze u prvi plan i bitan je taj feministički trenutak.
-Ona je i zbog toga važna u hrvaskom pismu. Sretna sam da imam priliku raditi s dva vrsna glazbenika. Mislim da smo postigli jedan divan flow. Ovo je jedan jako riskantan potez i ja sam osoba koja podržava to i mislim da je ovakve stvari potrebno raditi pogotovo kako bismo mlađu publiku mogli ‘zavesti’ da dođe u teatar – kaže Šimunović. Radi se o elektroakustičnom performansu koji je potpora dramskom tekstu i glumici.
-Nosimo elemente sound designa i uživo reagiramo na Srđaninu izvedbu – rekao je Alex Brajković, a Filip Merčep je dodao kako mu je drago što su ‘uskočili’ u zanimljiv tekst sa svojom glazbom.
Ravnatelj Kazališta Marina Držića istaknuo je kako će ova predstava biti poklon gledateljima na samom početku sezone.
-Mislim da se radi o dosta netipičnoj izvedbi koju publika nije imala prilike gledati u teatru. Pozivamo sve da vide nešto drukčije u našem repertoaru – naglasio je Tišljarić.
Svi zainteresirani za ‘Ženu bombu’ moraju prethodno preuzeti ulaznicu na blagajni Kazališta Marina Držića.
Vrijedi istaknuti kako će se 9. listopada odigrati predstava ‘Tramvaj zvan žudnja’. Riječ je o klasiku kojeg će režirati Paolo Tišljarić. Kroz listopad nas u teatru očekuje i premijera Zlatnog libra. Radi se o predstavi koja je imala uspješnu premijeru na Dubrovačkim ljetnim igrama. Čekaju nas reprize Kate Kapuralice i Prosidbe te gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih.

Foto: Zvonimir Pandža

 

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist