Kultura

NOVA PREMIJERA Balet ‘Coppelia’ oduševit će i djecu i odrasle

NOVA PREMIJERA Balet 'Coppelia' oduševit će i djecu i odrasle

Balet ‘Coppelia’ Lea Delibesa, šesta premijera Kazališta Marina Držića u sezoni 2017./2018., ostvarena u koprodukciji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića, pred dubrovačku će publiku doći u subotu 26. svibnja u 20 sati, a tim povodom održana je i konferencija za medije.

-S Umjetničkom školom surađujemo već duže vrijeme na razne načine. Učenici škole su danas naši djelatnici ili vanjski suradnici, a svakako naša publika te budući suradnici. U posljednjim su godinama razgovori išli prema nečem ozbiljnijem, a ovo je jako ozbiljno, na moje veliko veselje. Ovim iskorakom se suradnja osnažuje. Ovo je prva, a nadam se da nije i posljednja koprodukcija – izjavio je tom prilikom ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić.

-Riječ je o umjetničkom projektu, premda je riječ o dječici. Dosegnuli su svoju baletnu nožicu toliko visoko da su ušli u svijet gdje se već isprepliću s profesionalnim odnosom prema plesu. Tko na to ne bi bio ponosan? Svaki projekt koji završi na ovako dobar način školi jako puno znači. Sigurno ćemo nastaviti suradnju, jer naš grad zaslužuje da pokažemo zbog čega smo tu. Jako sam ponosan na iscrpan i temeljit rad – rekao je ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić

-Imali smo ideju već u rujnu prošle godine, jer smo zaključili da moramo Dubrovčanima na pravi način približiti klasični balet. Kako bi se baletna čarolija dogodila moramo imati baletni pod, scenografiju i kostime. Balet je jako teška i zahtjevna umjetnost i drago mi je da smo dobili prave uvjete u kazalištu, gdje balet jedino i pripada. ‘Coppelia’ je najprikladnija dječjem uzrastu. Radimo sa sedamdeset djece. Mislim da ni naš ravnatelj nije shvatio koliko ćemo se ozbiljno uhvatiti posla te da ćemo dobiti zaokruženu sliku. Autorski tim odradio je jako dobar posao, na koji možemo biti ponosni. Svi koje smo zvali rado su nam se odazvali – izjavila je pročelnica baletnog odjela UŠLS Zrinka Japunčić

-Zahvalila bih posebno glumcu KMD-a Ediju Jertecu koji je ogromno pojačanje u muškim plesačkim redovima, budući da je naš jedini baletan Orlando Bratičević. Trebao nam je odrasli glumac, koji bi i plesao i glumio, a Edi je odradio jako dobar posao – dodala je Japunčić.

-Presretni smo što smo projekt stavili na scenu. Naša tradicija jest na kraju školske godine realizirati predstavu, ali ovo je kompletna predstava s glumom i klasičnim baletom, kojem želimo vratiti život. Napokon će se djeca dotaknuti pravog baleta, gdje se ne samo pleše već i glumi, što je u baletu kao umjetnosti prvenstveno bitno, jer se poruka šalje kroz izražajnost i govor tijela – rekla je profesorica na Baletnom odjelu UŠLS Alida Vuković.

-Sretna sam što mogu djeci, koja su svakog dana radila i trudila se, reći da im se trud isplatio jer na sceni mogu pokazati što znaju. Djeca to razumiju i još više će se truditi na satu baleta. Hvala roditeljima na razumijevanju, jer smo na ovo uložili puno vremena. Dođite na predstavu, ali ne sudite strogo, ipak su to djeca – izjavila je profesorica na Baletnom odjelu UŠLS Gousel Galioullina

-‘Coppelia’ je jedan od dva najizvođenija baleta, a ono što profesionalci rade mjesecima, mi smo u više od šest mjeseci uspjeli napraviti s djecom. U djecu se isplati ulagati, a posebno sam ponosna na Orlanda Bratičevića, bez kojeg bi sve bilo puno drukčije – rekla je profesorica na Baletnom odjelu UŠLS Tea Prkačin.

-Ideja se rodila početkom školske godine, a svaki je nastavnik sa svojim razredom vježbao koreografije. Potom smo to sve uklopili u zajedničke probe. Uloženo je jako puno truda, a djeca su jako uzbuđena. U Dubrovniku nemaju priliku gledati balet, a vjerujem da ni mnogi odrasli ne znaju bit baleta – kazala je profesorica na Baletnom odjelu UŠLS Doris Pavleković.

-Kad su mi bacili bubu u uho, rekli da ima jako puno talentirane djece koja su željna raditi s glumcima na sceni, ideja me oduševila i bez razmišljanja sam prihvatio ponudu. U svemu je vladala pozitivna energija, a nadam se da će predstava živjeti godinama. Dubrovnik jest grad umjetnosti, ali u našoj školi nedostaje Odjel za glumu – smatra glumac Edi Jertec.

-Kao dugogodišnji djelatnik UŠLS sam odavno surađivao s baletnim odjelom i to je uvijek bilo jednostavno. Ali ovaj put su mi rekle da će biti nešto teže, a ja sam rekao ‘nema problema’. Krenuo je rad koji nitko neće vidjeti. Scenarij je prilagođen učenicima, a na scenarij je trebalo prilagoditi glazbu. Bio je teško, velik izazov, ali je i želja bila velika. Ovo je dosad najveće što smo radili – izjavio je Viktor Lenert, koji je prilagodio glazbu.

-Kao bivša učenica posebno sam vezana za Umjetničku školu, a dodatna čar je što projekt uključuje djecu. Kulise su klasične, slikarski izvedene. Dogodio se čaroban spoj te bi trebalo biti privlačno i djeci i odraslima – izjavila je scenografkinja Anamarija Obradović.

-Ove godine slavim 25 godina da bodem iglicom, a danas je u Umjetničkoj školi brdo kostima. Bilo je jako puno posla, a još mi dolaze s nečim – naglasila je kostimografkinja Renata Sekulović.

Autorski tim, koji potpisuje koreografiju i režiju, čine Gousel Galioullina, Zrinka Japunčić, Doris Pavleković, Tea Prkačin i Alida Vuković. Na projektu su radili Anamarija Obradović (scenografija), Renata Sekulović (kostimografija), Viktor Lenert (prilagodba glazbe), Silvio Giron (dizajn svjetla), Sebastijan Vukosavić (narator) i Anita Bubalo (inspicijent).

Premijera ‘Coppelie’ zakazana je za 26. svibnja u 20 sati, a repriza 27. svibnja u 20 sati.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist